Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 5.75 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Prins-Valiant-21---Jaargang-1957.jpg

Reeks Prins Valiant

Auteur(s) Hal Foster (tekeningen)

Genre Actie / avontuur

Pagina's 56

ISBN 9789058858566 (hardcover)

Prijs € 17,95 (hardcover)

Prijs: € 17,95 (Hardcover)

Prins ValiantJaargang 1957

Hal Fosters tijdloze avonturen over Prins Valiant blijven populair.

In jaargang 1957 infiltreert Val het koninkrijk van de tiran Ragnor. Koning Ragnor is bezig een invasie van Engeland voor te bereiden. Valiant, die trouw is aan het hof van koning Arthur, zet alles op alles om dit te voorkomen. Zelfs zijn prachtige haardos zal eraan moeten geloven!

Ook in deze handzame uitgave blijft het prachtige tekenwerk van Hal Foster indrukwekkend. Alle pagina's zijn opnieuw vertaald en digitaal gerestaureerd. Een must voor iedereen die van humor en avontuur houdt.

Pagina's

Reageer via FaceBook

Jaargang 1957 recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: CUTTING EDGE (link)
Hulde

De Nederlanders zijn opgegroeid met heer Bommel en Eric de Noorman maar Vlaanderen heeft nooit een traditie van tekststrips, waarbij de tekeningen vergezeld worden van een tekstblok, gekend. Misschien lag het wel aan Hergé, die al vanaf het eerste avontuur van Kuifje met tekstballonnen werkte en zo een Europese trendsetter was? Het doet in elk geval vreemd aan om nog eens op deze manier een strip te lezen.

Maar er zijn ook positieve dingen aan een tekststrip. Bij Marten Toonder was het vaak smullen van de vindingrijke teksten, die neologismen opleverden zoals minkukel en denkraam. Kresse was dan weer allicht Nederlands beste realistische tekenaar en dan is het wel zo fijn als je niet een deel van je tekeningen moet weggooien om er een tekstballon op te plakken.

De cover en de schutbladen bewijzen dat ook de avonturen van Prins Valiant in die laatste categorie vallen. De Canadese Amerikaan Hal Foster tekende aanvankelijk de jungle-avonturen van Tarzan maar creëerde in 1937 een eigen personage, Valiant, prins van Thule en Ridder van de legendarische Ronde Tafel van koning Arthur. Sinds 2008 brengt Silvester in chronologische volgorde alle 1788 platen van Foster uit, netjes gerestaureerd en opnieuw vertaald.

Versterkte burchten, wilde paarden, potsierlijke schildknapen, brutale bendes, machtsbeluste tirannen, edele jonkvrouwen… De elementen waarmee gespeeld kan worden in ridderverhalen zijn eerder beperkt. Gelukkig slaagde Foster er in om ze telkens goed te doseren en mooi met elkaar te mengen, waardoor er toch voldoende afwisseling is. Af en toe een anachronisme (Vikingen in de tijd van koning van Arthur?) kunnen we hem dan ook probleemloos vergeven. Het verhaal kent geen onderbrekingen en kabbelt dus een jaar lang gezellig door.

Maar laten we een kat een kat noemen: 'Prins Valiant' moet je lezen om het prachtige tekenwerk. We hadden het al over de cover en de schutbladen, prachtige uitvergrotingen van kleine plaatjes uit de strip, maar eigenlijk staat op elk van de 52 platen wel een prentje dat niet mis zou staan op A3-formaat. Fosters gezichten mogen er dan al eens clichématig uitzien (en het is al helemaal vreemd om een citaat te zien staan onder een onbeweeglijk kopje), zijn landschappen en actiescènes zijn ronduit schitterend. Willy Vandersteen had slechtere voorbeelden kunnen nemen toen hij zijn eerste strips tekende.

De kans lijkt eerder klein dat Silvester ook nieuwe zieltjes zal winnen met deze hardcovers - wie de volledige reeks in huis wil hebben, is al snel ruim vierhonderd euro kwijt. Toch mogen wij en onze collega-nostalgici hen dankbaar zijn voor het opnieuw beschikbaar stellen van deze prachtig getekende stripreeks. Hulde!

* * * * (4 van 5 sterren)

Wouter Adriaensen
© Cutting Edge - 4 juli 2014

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Prins Valiant, of kortweg Val voor de vrienden, gaat als ridder van de Ronde tafel op onderzoek uit voor Koning Arthur. Zijn de koningen van de omliggende gebieden van plan om zijn rijk aan te vallen of zijn dit slechts geruchten zonder een greintje waarheid. Samen met zijn schildknaap Alfred, trekt Valiant er op uit. Natuurlijk kan hij zich moeilijk gaan aanbieden als ridder van de ronde tafel en bijgevolg verkleedt hij zich als teruggekomen pelgrim. Gelukkig heeft Val ook echt een pelgrimstocht door het heilige land gemaakt, waardoor hij deze rol overtuigend kan spelen. Op hun rondreis komen ze er achter dat er inderdaad een revolte zit aan te komen van de koningen, maar dan vooral aangemoedigd door één bepaalde koning. Van deze man heeft iedereen schrik en blijkbaar met goede redenen. Wanneer Val in dit koninkrijk komt beseffen ze pas wat een wespennest dit is. De koning is een sadistische machtswellusteling en Val moet alles op het spel zetten om hem en zijn leger tegen te houden, zelfs zijn eer en dat gaat hem bijzonder moeilijk af. Kan hij zijn opdracht nog wel vervullen? De naweeën van wat Val hier allemaal moet doen, zinderen nog enige tijd na.. tot in de volgende avonturen.

We krijgen hier Val als excellente strateeg, die met zeer beperkte middelen een waanzinnige koning moet stoppen. Maar het volgende avontuur legt hier een mooie balans tegenover door zijn humoristische noot. Terwijl het laatste verhaal dan weer verwijst naar de geschiedenis en de echte praktijken in ridderlijke huizen van in de middeleeuwen. Het was niet altijd even leuk om daar in op te groeien, blijkbaar. Deze uitgave bezit dan ook een aangename balans tussen verschillende elementen en verhaaltypes, waardoor elk verhaaltje lekker nieuw aanvoelt en aangenaam is om te lezen. Hal Foster gaf ons gelukkig niet steeds hetzelfde verhaaltje, maar kende de kunst om het leuk te houden door een goede afwisseling.

De tekenstijl is een oudere stijl, zeker ook in zijn inkleuring,.. dit is dan ook al een oud verhaal. Maar de detaillering en de duidelijk verschillende tronies van de spelers, zijn zeker geslaagd.

In het kort: een reeks die veel te bieden heeft!

- witam


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.