Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 11.25 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Prins-Valiant-03.jpg

Reeks Prins Valiant

Auteur(s) Hal Foster (tekeningen)

Genre Actie / avontuur

Pagina's 112

ISBN 9789058853318 (hardcover)9789058854261 (luxe cover)

Prins ValiantBOEK 03 Jaargang 1941-1942

Dit is het derde deel van de in totaal achttien delen met de door Harold Foster getekende ridderverhalen. De pagina's zijn gerestaureerd, de kleuren zijn weer fris en de tekst is opnieuw vertaald. In de sage van het zingende zwaard treedt prins Valiant onvermoeibaar in het krijt voor zijn vorst en voor de aanwezige dames. Hij trotseert draken, tovenaars en woeste vikingen. Het is een onverslijtbaar heldenepos. Niet op de laatste plaats door het schitterende tekenwerk dat door het ruime formaat volledig tot zijn recht komt.

Pagina's

Reageer via FaceBook

BOEK 03 Jaargang 1941-1942 recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Swingende tiet

De laatste jaren worden veel klassiekers opnieuw vanonder het stof gehaald, zij het als heruitgaven (zoals Zwartkijken en De Gezellen van de Schemering), voorheen onverwachte vervolgen (zoals Kinderen van de Wind en Loopgravenoorlog later dit jaar) of als nooit eerder in album uitgegeven verhalen (zoals Bessy, Kari Lente,...). Dat vinden wij goed. Zo vergeten we de oudjes niet die een blijvende indruk kunnen nalaten. 71 jaar na de eerste krantenpublicatie van Prins Valiant gaf Silvester het eerste deel uit van een magistrale, bibliofiele reeks waarvan achttien delen zullen verschijnen in een beperkte oplage. Voor gefortuneerde stripverzamelaars — of voor zij die er het geld voor over hebben — met een oog voor superieure kwaliteit is dit een must. Elke tekening is een kunstwerkje, een illustratie op zich. De details zijn rijk en kleurrijk zonder protserige uitstraling. Met slechts n kenmerk weet Hal Foster een personage te typeren. Bemerk bijvoorbeeld hoe koopman Belshad Abu een krul in zijn snor legt als uiting van zijn hovaardigheid.

Vooral liefhebbers van ridderverhalen, hoofse romantiek en avontuur pur sang komen aan hun trekken. In Jaargang 1941-1942 belandt de achttienjarige prins op een galeischip, op een eiland, in Jeruzalem, in Afrika (voor Foster een vertrouwd decor als een van de gewezen tekenaars van Tarzan) en op diverse andere exotische en avontuurlijke locaties. De ene keer proeft hij van de geneugten aan het hof van een edelman, de andere keer is hij een gevangene of een slaaf die het hard te verduren krijgt. Maar overal weet de soms onbesuisde, soms impulsieve, soms op wraak beluste, maar steevast kordate ridder aan het hof van koning Arthur zich uit de slag te trekken, ook met behulp van zijn legendarische zingende zwaard. De verschillende situaties volgen elkaar snel op en worden niet nodeloos gerekt. Zo zit er duidelijk vaart in de nooit eindigende vertellingen over de moedige macho die in dit album zijn toekomstige geliefde Aleta ontmoet.

De formule van illustraties zonder tekstballonnen en met onderschriften is vandaag helemaal pass. Toch swingt de tekst als een tiet. Het is geen hogere literatuur, noch licht entertainment. En daar ergens in dat midden is verrassend veel humor te bespeuren. Vooral wanneer Foster zich kan uitlaten over vrouwen en het huwelijk ("Raoul en Clair zijn getrouwd en ze leefden nog lang en... nou ja, zo gelukkig als maar mogelijk is voor gehuwde mensen") presenteert hij zich als een onvervalste komiek. Ok, het gaat dus meestal om vrouwonvriendelijke humor.

Als striptekenaar in het realistische tekengenre gold Hal Foster niet alleen als stichtend voorbeeld voor een zwik Amerikaanse en Europese tekenaars. Hij legde de standaard en definieerde de perfectie.

> DAVID STEENHUYSE
juli 2009


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.