Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 5.75 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle Orion strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Orion-1.jpg

Reeks Orion

Auteur(s) Eric Corbeyran (tekst), Jorge Zentner (tekeningen), Eric Corbeyran, Jorge Miguel (tekeningen)

Genre Fantasy

Pagina's 48

ISBN 9789463062237 (hardcover)

Prijs € 17,95 (hardcover)

Prijs: € 17,95 (Hardcover)

OrionOrion 1

Op een kleine planeet van het sterrenstelsel Orion zijn de mensen vergeten dat ze ooit afkomstig waren van de aarde. Ze ontwikkelden een beschaving met een kastenstelsel dat aan strenge regels gebonden is. Kolhen de krijger en Tryana de jageres verliezen de privileges van hun kasten en worden verkocht als slaven. Maar ze kunnen vluchten en komen in aanraking met mensen van een verre planeet...

Orion is een compleet verhaal in 2 delen.

Pagina's

Reageer via FaceBook

Orion 1 recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
De cover van dit album laat weinig twijfel bestaan over het thema van dit verhaal. 2 eerder primitief geklede mensen die naar een zich verwijderend ruimteschip staren tegen een achtergrond met 2 manen. We bevinden ons dus duidelijk op een vreemde planeet waar een minder ontwikkeld volk in aanraking komt met een technologisch ver geëvolueerde mensheid.

Het verhaal: Kolhen en Tryana, bewoners van een kleine planeet in het sterrenstelsel Orion, worden elk om een heel andere reden uit hun kaste gezet waardoor hun verdere leven er niet al te rooskleurig komt uit te zien. Hun ontmoeting met mensen die uit een vliegende strijdwagen komen, zet hun wereld nog wat meer op z’n kop.

Het werk van Julia Verlanger, pseudoniem van Éliane Taïeb, is de bron voor dit verhaal dat zal bestaan uit 2 delen. Deze Franstalige schrijfster die in 1985 op 55-jarige leeftijd overleed, pende heel wat science-fiction neer, ook onder het pseudoniem Gilles Thomas. Enkele werken werden reeds in stripvorm omgezet: https://stripinfo.be/lijst.php?auteur=30139
Eric Corbeyran, bekend van onder andere Uchronie(s), De zang van de vampiers en Dierenriem stond in voor het scenario.

Als fan van science-fiction kan ik dit soort verhalen wel smaken. Dat de mens ooit andere planeten zal koloniseren is -op voorwaarde dat we ons zelf niet uitroeien voor het zover komt- quasi zeker. Rest de vraag hoe we met die werelden zullen omgaan en hoe de bevolking daar zal evolueren. Op die vragen geeft dit verhaal een mogelijk antwoord. Jammer genoeg blijft alles wat oppervlakkig en gaat het allemaal wat snel. Daardoor blijft een spanningsboog grotendeels afwezig en is er weinig tijd om empathie te beginnen voelen met de personages. De uitwerking had wat mij betreft best wat dieper en langer mogen zijn.
Daarnaast moet opgemerkt worden dat het afsluitende deel de kracht van het geheel kan doen toenemen. Er zijn elementen genoeg die dat kunnen bewerkstelligen. Maar daarvoor moet er dus eerst nog wat geduld geoefend worden.

Het tekenwerk van Jorge Miguel is meer dan degelijk maar hier en daar wel wat statisch. Het kleurgebruik is regelmatig vrij uitgesproken geel of blauw, maar past wel bij de setting en is dus niet storend.

Besluit: degelijk werk dat echter niet boven de middelmaat uitkomt.

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Herkansing

Op de planeet Orion-XB 12557 in het sterrenstelsel Orion zijn de mensen ondertussen vergeten dat ze afkomstig zijn van de aarde, ooit, lang geleden. Je weet hoe dat gaat met mensen die zich ergens vestigen. Als ze elkaar binnen de kortste keren niet naar het leven staan, ontwikkelen ze wel een nieuwe beschaving om het uiroeien van elkaar te voorkomen en tot dominatie over te gaan. Wie een priestergewaad draagt, krijgt het voor het zeggen en op Orion gaat dat gepaard met een streng kastenstelsel. Kolhen wordt er valselijk van beschuldigd zijn kaste te hebben onteerd en krijgt een getatoeëerd kruis dat hem alle voorrechten van zijn kaste ontneemt. In de gevangenis wacht de kasteloze krijger op een transport naar de mijnen, maar met de hulp van een lotgenote ontsnapt hij en vluchten ze samen weg. Ze komen bij een rondreizend circus terecht, maar dat is nog niet het einde van hun lotgevallen. Een blonde magiër en een aardlinge komen de wereld van Kolhen op zijn kop zetten.

Orion is een sf-tweeluik op scenario van Eric Corbeyran naar het werk van de Franse sf-schrijfster Julia Verlanger (1929-1985) naar wier werk Dark Dragon Books al het dubbeldikke Retroworld uitgaf. Bij de eerste lezing vonden we Orion geen hoogvlieger in het sf-genre, maar in de herkansing viel het verhaal beter in zijn plooien. Het ware potentieel zal in het slot van dit tweeluik schuilen, want wars van vaak gebruikte sf- en fantasy-elementen wekt het verhaal ook wel nieuwsgierigheid op.

De Portugese tekenaar Jorge Miguel heeft een niet-vertaalde, komische zombiereeks op zijn palmares, geschreven door Jerry Frissen (Meta-Baron), een net zo min vertaald one-shot op scenario van Philippe Thirault en het eerste deel van de conceptserie Seul Survivant dat een paar goede kritieken kreeg. Het realisme dat hij in Orion hanteert sluit wat aan bij dat van François Miville-Deschênes en Corentin Rouge vinden we... we zoeken nu eenmaal graag naar referenties om je een beter idee te geven. Het verhaal, dat hem zowel technologische sf laat tekenen als scènes op galeiboten of met barbaarse omstandigheden, laat hem ook wel toe om in die variatie naar consistentie te zoeken. Er zit een helderheid in met trefzekere lijnen, maar in sommige prenten laat hij het dan weer wat afweten. Zijn ruimtetuig bijvoorbeeld is maar een pover staaltje vernuft.

Alles bij elkaar is Orion een geslaagd begin, maar je moet het wat laten rijpen om het ten volle te kunnen waarderen. Silvester hoeft gelukkig niet lang te wachten om dit te voltooien en het momentum vast te houden. Deel 2 verschijnt in het Frans in september.

DAVID STEENHUYSE --- augustus 2017

Externe recensie, bron: MOORS MAGAZINE (link)
Orion is een sterrenstelsel met een kleine planeet die bevolkt is door mensen die vergeten zijn dat ze ooit van de aarde afkomstig waren. Er is een kastenstelsel ontstaan met strenge regels.

Het verhaal over Orion begint als een ruimteschip van de aarde crasht op de planeet, terwijl tegelijkertijd de krijger Kolhen en de jageres Tryana de privileges van hun kasten kwijtraken. Ze breken samen los om een slavenbestaan te ontvluchten en rollen zo van het ene avontuur in het andere, waarbij de ontmoeting met de vrouw die het ruimteschip bestuurde weleens van doorslaggevende betekenis zou kunnen zijn.

Een ingenieus science-fictionverhaal dat bijzonder goed in elkaar zit, met een aantal bekende elementen, maar toch wordt het verhaal zo verteld dat je uiterst geboeid blijft lezen. Dat heeft zeker ook te maken met het fenomenaal mooie tekenwerk, maar ook met de verschillende verhaallijnen die uiteindelijk bij elkaar komen.

Dit is het eerste deel van een tweedelige strip, en wij kunnen bijna niet wachten op deel twee.


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.