Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 5.75 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Orde-Drakenridders-14.jpg

Reeks De Orde van de Drakenridders

Auteur(s) Alexis Sentenac (tekeningen), Ange (tekst), Brice Cossu (tekeningen), Christophe Palma (tekeningen), Stéphane Paitreau (inkleuring)

Genre Fantasy

Pagina's 48

ISBN 9789058859358 (hardcover)

Prijs € 17,95 (hardcover)

Prijs: € 17,95 (Hardcover)

De Orde van de Drakenridders14 - De eerste

Als de draken verschijnen, volgt chaos hen op de voet. Alleen jonge maagden betreden die chaos zonder kleerscheuren.

"Vertel ons het verhaal van de eerste draak..." vragen drie leerlingen aan de bewaakster van de zaal van de muurschilderingen. De bewaakster vertelt ze een sprookje. Dat van de prehistorische tijden, het verhaal van een stam die bij een magische berg komt, een berg met veel wild, maar waar beetje bij beetje mensen en dieren vervormen, gek worden. Wat verbergt deze berg? Misschien een vervloeking. Of... een beest. Een draak. Dit is niet het verhaal van de eerste draak, maar van de vrouw die hem bestreed. Een drakenridder in een tijd waarin dat woord nog niet bestond.

Pagina's

Reageer via FaceBook

14 - De eerste recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPVERSLAG (link)
De bewaakster van de zaal van de muurschilderingen brengt haar drie leerlingen naar de frescozaal om hun een legende te vertellen. Het verhaal wat ze graag willen horen is het verhaal van de eerste draak.
Tienduizenden jaren geleden leefde een vrouw onder de berg. Een vrouw zonder leeftijd, bedekt met tatoeages, haar huid gekerfd met stukjes botÖ en sinds altijd al bevecht ze het beest. Een strijd die eeuwig duurt.

Buiten, de prehistorische tijden, gaat het leven verder en volgen we het verhaal van een stam die bij een magische berg komt. Er is hier wild, de natuur is prachtig. De hoofdpersonen, de mooie jonge vrouw N'dala en een tweelingbroer Tweeling-die-niet-praat en Tweeling-die-praat voelen dat de berg een verkeerde plek is. N'dala heeft elke nacht vreselijke dromen en soms voelt ze de aarde beven en geluiden onder de grond. Wanneer de stam ontdekt dat de dieren vervormt zijn en ook de mensen zich anders gaan gedragen en later in het verhaal vervormen, vlucht N'dala met de tweeling. Een strijd barst los tussen de tovenaar, haar vader, en de leider van de groep.

Het verhaal wat vertelt wordt door de bewaakster is een interessant verhaal, maar wat de aandacht trekt zijn de pientere opmerkingen van de drie leerlingen die voortdurend de vrouw de juistheid van de legende in twijfel trekken. Dit brengt de nodige humor en zoals de bewaakster juist opmerkt; wat geeft het? Het is maar een legende. Ook hierin is een boodschap en langzaamaan leren de drie leerlingen, samen met de lezer, dat een verhaal meer is dan alleen de gebeurtenissen, logisch of niet, in het verhaal. Een verhaal bestaat uit meerdere lagen en meerdere boodschappen.

Schrijversduo Ange creŽert met De Eerste de ontstaansgeschiedenis van de allereerste maagdelijke drakenridder, al wordt het niet duidelijk waar de eeuwenoude vrouw vandaan komt of waar de draken vandaan kwamen.

Het komt weinig voor in Europese strips dat een album meer dan ťťn tekenstijl heeft en zien we dit toch, dan is het meestal om twee tijdperioden van elkaar te onderscheiden of iets dergelijks. De tekenstijlen verschillen weinig van elkaar en brengen het verhaal mooi in beeld.

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Tja, mannen-macho's, laat het duidelijk zijn: jullie hebben in zo'n wereld niets en dan ook niets te betekenen. Geen grootse daden zijn voor jullie voorbestemd en bevallige, gespierde maagden versieren zit er ook al niet echt in. De mensheid redden van de monsters is uitsluitend een vrouwenzaak. Hoe dat komt lees je in dit album.

Het hoofdverhaal is dat van N'Dala en haar stam die, tienduizenden jaren geleden, op zoek moesten naar een nieuw gebied om te leven en te jagen. Aangekomen op een prachtige locatie, kijkt ze ernaar uit om zich te verenigen met Tweeling-Die-Praat. De idyllische plek lijkt perfect, maar plots blijken de jongens ziek en worden de stamleden geconfronteerd met rare wezens. Aan hun droom lijkt al gauw een einde te komen...

Het lijkt misschien raar voor een 14de album in een reeks, maar toch is "De eerste" een mooie introductie van 'De Orde van de Drakenridders'. Dit komt omdat verhaalsgewijs aan 3 leerling drakenvechtsters het verhaal van de geschiedenis van de eerste draak wordt verteld. Hierbij komen alle zaken aan bod die je volgens mij eigenlijk best wel weet over de wereld waarin deze avonturen zich afspelen. Volgende vragen vinden bijvoorbeeld een antwoord: hoe een draak te bevechten? Wat is de Veil en hoe uit de invloed daarvan zich?

Het basisverhaal geeft goed de situatie weer die de draken rondom zich scheppen en wat dit met de mensen doet. Jammer genoeg vond ik dat de 'drive' niet steeds evenveel aanwezig was, maar dat komt vooral doordat de auteur iemand een verhaal laat vertellen aan 3 kinderen. Deze jonge snaken onderbreken dan ook nog regelmatig, zodat je (te) dikwijls uit het verhaal wordt gesleurd. Een beetje jammer toch.

De algehele indruk van de grafische kant is sfeervol en levendig. Vooral de inkleuring laat de algehele sfeer goed tot z'n recht komen maar de tekenstijl is soms te ruw waardoor heel wat details ontbreken of niet voldoende tot uiting komen.

Besluit: dit album heeft me voldoende overtuigd om ook andere albums uit de serie ter hand te nemen.

- Iyo74

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Goed teken

De Orde van de Drakenridders is de langst lopende serie van het scenaristenkoppel Ange en tegelijk, sinds 1998, een van de grootste series van de Franse uitgeverij Soleil. Talent vertaalde het eerste deel, ooit, lang geleden.

Ook lang geleden is de periode van dit verhaal. Door de vertelling van een oude Drakenridder aan drie geÔnteresseerd luisterende Drakenridders in de dop gaan we terug naar oude, prehistorische tijden. Dat de pientere meisjes hun lerares op gaten in het verhaal betrappen, kan je zien als knipoogjes. Het verklaart ook waarom we nog steeds niet echt weten waar de monsterlijke ziekte de Veill precies vandaan komt. Of waar de eerste draak eigenlijk vandaan komt. Wel is dit een kennismaking met het maagdelijke meisje dat de eerste Drakenridder zou worden. En de oorsprong van het fort dat een thuis is voor de huidige Drakenridders krijgt ook een uitleg.

Met De Eerste probeert Ange de eigen gecreŽerde mythologie rond de Orde van de Drakernidders een geschiedenis te geven, zij het niet te opzichtig. We hebben begrepen dat in volgende delen er nog meer vlees komt aan de vertelling over de orde dankzij fundamenten die het krijgt, over belangrijke veldslagen en andere gebeurtenissen bijvoorbeeld. Die trend is al wel meer albums aan de gang. Het gaat niet meer alleen over vrouwen en draken, ook over politiek, maatschappij en relaties. Toch lazen we in een interview dat Ange niet van plan is om er een welomlijnde chronologie op na te houden. Het koppel wil vrij spel blijven hebben in elk van de nog te schrijven afleveringen. In het Frans zijn dat er al twintig, met tekenaars die soms opnieuw gevraagd worden, zoals Brice Cossu en Alexis Sentenac die enkele passages in dit album tekenden. De meeste pagina's, degene die zich in het verleden afspelen, zijn het werk van Christophe Palma en hij doet dat lang niet kwaad. De Spontaniteit doet wat denken aan de tekeningen van Christian Paty die ook al zijn doortocht maakte als tekenaar van De Orde van de Drakenridders.

Toch al veertien delen in vertaling. Hoe frequenter ze verschijnen, hoe hoger we de nieuwe albums op onze te lezen stapel leggen, hebben we al gemerkt. Een goed teken.

> DAVID STEENHUYSE
mei 2015


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.