Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 5.75 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Okko-09.jpg

Reeks Okko

Auteur(s) Emmanuel Michalak (inspiratie), Hub (tekeningen), Li (inkleuring)

Genre Fantasy

Pagina's 64

ISBN 9789058859389 (hardcover)

Prijs € 18,95 (hardcover)

Prijs: € 18,95 (Hardcover)

Okko09 - De cyclus van de leegte I

Het begin van het einde! Lees de laatste cyclus van Okko, de rônin zonder meester.

Het leven voor Okko en zijn metgezellen is min of meer synoniem geworden aan vluchten. Ieders zenuwen zijn tot het uiterste gespannen. Okko voelt dat hij de controle over zijn handelingen aan het verliezen is. Bij de minste of geringste aanleiding zaait hij dood en verderf. Daarom besluit hij zijn atana in de schede te houden en zich definitief terug te trekken in een klooster. Voor Noshin is de tijd gekomen om het verleden van de man die de bekendste rônin van het keizerrijk Pajan zou worden, bekend te maken.

Pagina's

Reageer via FaceBook

09 - De cyclus van de leegte I recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: CUTTING EDGE (link)
In stijl op pensioen

Hub heeft met 'Okko' goud in handen: in prachtig gestileerde prenten vertelt hij over de avonturen van de gelijknamige rondzwervende ronin in het fictieve keizerrijk Pajan. Dat leverde totnogtoe vier uitstekende cycli van telkens twee delen op, al vonden we de vorige episode een van de mindere. Met deel één van de allerlaatste cyclus overtuigt Hub meer dan ooit.

Dat komt vooral doordat de Fransman enkele gedurfde keuzes maakt. Okko mocht al verveld zijn van een soort Aziatische Rode Ridder tot een man van vlees en bloed met donkere kantjes, op pensioengerechtigde leeftijd loopt het pas echt uit de hand. Zo rijgt de ronin op de eerste pagina's van 'De cyclus van de leegte I' al meteen een noedelverkoper aan zijn zwaard. Zonder kwade bedoelingen weliswaar, maar Hub zet zo wel de toon: ook onze held is niet feilloos en maakt fouten. Daar blijft het niet bij, zoals zal blijken uit het verloop van dit laatste tweeluik.

Okko beslist dus om op pensioen te gaan, tot verbijstering van zijn trouwe gezelschap: reus Noburo, de quasi altijd zatte monnik Noshin en zijn pupil Tikko. Het moment om via flashbacks wat meer helderheid te scheppen over het verleden van Okko en hoe hij zijn trouwe trawanten leerde kennen. Dat dit verleden niet van de poes is, konden we al afleiden uit de openingsscene.

Zo blijkt de jonge Okko aanvankelijk een onuitstaanbaar ettertje te zijn. Als zoon van een lokale heerser volgt hij zwaardvechtlessen, maar blijkt daar meer in de hoek te staan dan effectief lessen te volgen. Op een dag helpt hij een medeleerling om zeep, een kantelmoment in Okko's leven dat uiteindelijk zal leiden tot de ontbolstering van Okko als geduchte krijger.

De voorlaatste aflevering komt nog wat aarzelend op gang - pas aan het einde krijg je flitsende actiescenes voorgeschoteld - maar de manier waarop Hub zijn protagonist genadeloos fileert, is ongezien. De finale belooft ook nog eens de herkomst van Noburo te verklaren, in dit deel voorzichtig geïntroduceerd door de verschijning van dat kenmerkende rode masker.

Hub laat je op het puntje van je stoel achter, wat ons doet hopen dat deel tien niet al te lang op zich laat wachten. Eén ding kunnen we nu al besluiten: 'Okko' is één van de strafste reeksen van de afgelopen jaren. Laat maar komen, dat verbluffende einde.

* * * * (4 van 5 sterren)

Jeroen Michiel
© Cutting Edge - 11 september 2014

Externe recensie, bron: VERONICA MAGAZINE (link)
We hebben al jaren een zwak voor de samoeraistrip, sinds Kogaratsu eind jaren 80 op de markt kwam. Ook de serie Okko kan ons bekoren. in dit negende deel komen we eindelijk meer te weten over het mysterieuze hoofdpersonage Okko. in een lange flashback wordt verteld hoe hij zijn jeugd heeft doorgebracht en welk geheim hij al die jaren heeft meegedragen. majestueus getekend en met een fantastische spanningsopbouw in het verhaal. Kleine details hebben vaak heel belangrijke gevolgen. gewelddadig, avontuurlijk en heel erg mooi. (MK)

* * * * (4 van 5 sterren)

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Okko, Noburo, Noshin en Tikku zijn nog steeds op de vlucht. Nu reeds 2 jaar lang en dat begint te wegen. Als Okko dan ook nog eens een onschuldig burger doodt, neemt hij de drastische beslissing om op pensioen te gaan in het klooster van de barnstenen manen. Dit brengt een schok teweeg onder z'n kompanen en zorgt ervoor dat ze terugblikken op hun leven met Okko. Op aandringen van Tikku neemt Noshin het woord en vertelt het verhaal van zijn jeugd en dat van de Samoerai. Geen eenvoudige jeugd, voor geen van beiden, zoveel is al snel duidelijk. Er is heel wat te vertellen...

Deze keer gaat de auteur een iets andere toer op. Door middel van lange flash-backs wordt ons duidelijk gemaakt hoe Okko geworden is tot de persoon die we kennen uit de eerdere albums. Op heel wat onbeantwoorde vragen krijgen we een antwoord. Hoe Noshin bijvoorbeeld aan de drank is geraakt; wie die gevreesde zwarte tegenstander van Oko in verschillende albums, eigenlijk is. … Eigenlijk teveel om op te noemen. Hub heeft heel wat geheimen over z'n hoofdpersonages lange tijd voor zich gehouden, maar laat nu dan het doek vallen. Door alle onthullingen zullen velen geneigd zijn om alle voorgaande albums nog eens te herlezen. En dat zal ongetwijfeld niet op dezelfde manier zijn dan de vorige keren. Heel wat zaken zorgen er immers voor dat er met een ander oog zal gekeken worden op uitspraken en beweegredenen van de protagonisten.
Hub doet dus reeds veel onthullingen in dit album, maar er is nog meer dan voldoende nieuwsgierigheid te bevredigen in het tiende en ook laatste album uit de reeks.

Hub had er voor kunnen kiezen om een spin-off te creëren over het jonge leven van zijn karakters, maar hij lost het dus anders op. Geen foute beslissing wat mij betreft. Velen zullen het jammer vinden dat het verhaal ten einde loopt, maar zo hoort het ook! Liever stoppen met een positief gevoel bij een afgerond verhaal dan zelf te beslissen om te stoppen omdat je het verhaal toch niet meer de moeite vindt.

De tekeningen zijn gewoontegetrouw weer van een hoog niveau. Veel detail, sprekende gezichtsuitdrukkingen, wisselende camerastandpunten, gevarieerde invulling van de bladzijden en een evenwichtig kleurgebruik maken dit album tot een aangenaam geheel. Bovendien geven subtiele kleurveranderingen de overgang aan tussen heden en verleden.

Besluit: deze reeks is, ook na 9 albums nog steeds top en ik kijk vol verwachting uit naar het tiende en (voorlopig?) laatste deel uit de reeks.

- Iyo74

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Fundamenteel stevig

Okko doodt een volslagen onschuldige noedelverkoper. Hij ziet zijn vreselijke vergissing in en moet er zich bij neerleggen dat hij oud is geworden. Meneer gaat met inkyo (pensioen) en laat zijn verbouwereerde metgezellen achter. Out with the old, in with the new... Tijd om eindelijk het ware verhaal van Okko te weten te komen. Noshin vertelt zijn leerling Tikko over de jeugd van Okko. Over hoe hij zich als zwaardvechter bekwaamde door meer in de hoek te staan dan mee te vechten met de andere leerlingen, over het verlies van zijn moeder, over de intrige die eerst zijn vader aanbelangde en daarna hemzelf.

We weten het zeker, de eerste helft van dit tweeluik is nog maar de inleiding voor de klappen die we gaan krijgen in deel 10. Met de kennis die we in deel 9 vergaren, zijn we gewapend voor wat nog moet komen. Hub kleurt de psyche van het personage bij met zowel positieve als negatieve (die bloeddorstige wreedheid!) eigenschappen die je een vollediger beeld geven van de ronin. Het strekt de auteur tot eer dat hij dit hoofdstuk volwaardig opneemt in de hoofdreeks. Voor hetzelfde geld, hem ingegeven door de commerciële dienst van de uitgeverij, had dit een prequelspin-off kunnen zijn over de jonge jaren van de populaire held. Nu liggen de kaarten anders: nog één deel, nog één laatste climax, nog één extra kans om de stripreeks Okko onsterfelijk te maken.

Tegelijk met dit album verschijnt een faai artbook met daarin artwork voor tientallen prenten, ex-librissen, kalenders, pin-ups enzoverder die Hub over de jaren maakte voor tientallen stripwinkels, marketingdoeleinden en andere nevenactiviteiten. De man kan niet alleen een fundamenteel stevig verhaal vertellen, hij is er ook de best denkbare tekenaar voor.

> DAVID STEENHUYSE
mei 2014


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.