Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 9.63 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle De moorden in de rue Morgue strips

  • De moorden in de rue Morgue
   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Moorden-Rue-Morgue.jpg

Reeks De moorden in de rue Morgue

Auteur(s) Ceka (tekst), Clod (tekeningen)

Genre Novelle

Pagina's 48

ISBN 9789058854179 (actie)

Actieprijs: € 9,95 (Actie)

De moorden in de rue MorgueDe moorden in de rue Morgue

Van 19,95 voor 9,95! Dat is een voordeel van 10 euro!

In de rue Morgue zijn twee vrouwen gewelddadig om het leven gebracht. Vreemd genoeg zijn alle uitgangen van hun huis afgesloten... van binnenuit! Hoe konden de moordenaars ontsnappen en wie zijn ze? Chevalier Dupin en zijn helper zijn vastbesloten een verklaring te vinden voor deze 'ongelooflijke geschiedenis'.

Een stripbewerking van het allereerste detectiveverhaal van Edgar Allan Poe, verschenen in 1841.

Pagina's

Reageer via FaceBook

De moorden in de rue Morgue recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: CUTTING EDGE (link)
Van gruwel naar grol

Een stripversie van 'De moorden in de Rue Morgue' van Edgar Allan Poe: wij wachtten tot valavond, staken een kaarsje aan en kropen onder een dekentje, klaar voor een potje gruwelen.

Scenarist Clod en tekenaar Céka werken graag samen, laat dat duidelijk zijn. Naast enkele cartoons creëerden ze eerder al een stripbewerking van een literaire klassieker: 'Het proces' van Kafka. Deze keer waagden ze zich dus aan een verstripping van een kortverhaal van horrormeester Edgar Allan Poe.

Laten we beginnen met de horror in dit verhaal: een gruwelijke dubbele moord in de fictieve Rue Morgue in Parijs. De buren van mevrouw L'Espanaye en haar dochter snellen naar het appartement na het horen van ijzingwekkend gegil. Ze horen een Fransman en een schelle stem in een onverstaanbare taal bezig. Mevrouw L'Espanaye wordt onthoofd aangetroffen. Haar dochter hangt gewurgd in de schoorsteen. Het appartement is echter volledig afgesloten langs de binnenkant en van de moordenaars is geen spoor.

Auguste Dupin volgt het nieuws van de moord via de krant en raakt erdoor geďntrigeerd. Wanneer bankbediende Le Bon opgepakt wordt als hoofdverdachte, besluit Dupin zelf op onderzoek uit te gaan. En hiermee zijn we aan het detectivegedeelte van het verhaal aanbeland.

'De moorden in de Rue Morgue' wordt wel eens het allereerste detectiveverhaal genoemd. In de tijd van Poe bestond het woord detective nog helemaal niet, maar niettemin bracht hij heel wat elementen aan die we terugvinden in latere detectiveklassiekers als Hercule Poirot en Sherlock Holmes: de briljante detective, de sidekick en de onthulling van de oplossing eerst en dan pas de redenering die ernaartoe heeft geleid.

Deze stripversie mist een beetje het broeierige, akelige sfeertje dat Poe altijd wist te creëren. Céka en Clod houden het, onbedoeld mogen we hopen, te luchtig. Clods karikaturale tekenstijl maakt verschillende personages iets lachwekkender dan nodig. Hij gaat ook nog behoorlijk kwistig om met kleur voor een gruwelverhaal. Enkel in de flashbacks zorgt hij voor een sterkere schaduw- en lichtwerking.

Céka versterkt scenariogewijs alleen maar dit karikaturale. Zo maakt hij van Dupin een Franse geniale theedrinkende ijdeltuit en van de anonieme, kleurloze vriend die Edgar Allan Poe in gedachten had, maakt hij een flamboyante Engelse dandy.

Door het gebruik van humor en karikatuur lijkt deze stripversie vooral geschikt voor een jonger publiek dat nog nooit van 'De moorden in de Rue Morgue', laat staan van Edgar Allan Poe, heeft gehoord. De versie van Céka en Clod is in die zin misschien wel een ideale introductie. Als je je strips graag luchtig en simpel hebt, zal je dit misschien ook nog weten te smaken. Maar om serieus genomen te worden als bewerking van een duistere literaire klassieker, mist deze strip toch heel wat gewicht. Wij zullen er in elk geval onze slaap niet voor laten.

* * (2 van 5 sterren)

Ellen Loncke
© Cutting Edge - 12 april 2010


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.