Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 11.25 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Merlijn-Profeet-01.jpg

Reeks Merlijn - De profeet

Auteur(s) Elodie Jacquemoire (inkleuring), Jean-Luc Istin (tekst), Pierre-Denis Goux (tekeningen)

Genre Fantasy

Pagina's 48

ISBN 9789463062183 (hardcover)

Prijs € 17,95 (hardcover)

Prijs: € 17,95 (Hardcover)

Merlijn - De profeet1 - Hengist

Jaren gingen voorbij sinds de oorlog om Avalon. Opperkoning Constantijn overlijdt en laat de troon aan zijn zoon Constant. Die wordt overdonderd door staatszaken en is erg kwetsbaar. De Picten en de Saksen profiteren ervan om de Bretonse dorpen te plunderen en te verbranden. Bedwyr, een jongen van een jaar of tien, is machteloos getuige van een Saksische raid op zijn dorp. Hun leider, Hengist, hakt zijn hand af en laat hem achter met zijn pijn. Bedwyr heeft het aan Merlijn te danken dat hij deze beproeving overleeft. Een Merlijn die leeft als een heremiet, diep in het woud. Een Merlijn die met veel moeite de rouw om zijn gezellin, de zoete Ana, draagt. De jongen geeft hem opnieuw zin in het leven...

Merlijn de profeet, een reeks van 5 delen, is het vervolg op De initiatie-cyclus en Queeste naar het zwaard.

Ook verkrijgbaar als voordeelpakket met Merlijn De Profeet 2.

Pagina's

Reageer via FaceBook

1 - Hengist recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: ENOLA.be (link)
Merlijn is intussen meer geworden dan de tovenaar met zijn lange witte baard. Hij mag deze keer nog eens de hoofdrol spelen in een waar heldenepos.

In 2001 verscheen het eerste deel van de serie Merlijn, waarvan er in negen jaar tijd tien delen verschijnen. Scenarist Jean-Luc Istin deed beroep op Eric Lambert om zijn fantasykronkels aan het papier toe te vertrouwen. De reeks werd op heel wat vlakken geprezen, niet in het minst om het minutieuze tekenwerk. Ook de volledige herdruk in 2010, uitgegeven als Merlijn - De initiatie kende goede verkoopcijfers en gunstige kritieken.

In deze oerreeks volgden we de jonge jaren van Merlijn, die uitverkoren is om in het spoor van de “Nazareeër” een nieuwe godsdienst te leiden. Op het einde van Boek 10 wordt een nieuwe reeks aangekondigd: De tijd van de profeet, maar in de loop van 2005 verschijnt eerst nog het eerste deel van Merlijn - Queeste naar het zwaard, met als tekenaar Nicolas Demare.

In hetzelfde jaar van de herdruk van de originele reeks, 2010, verschijnt als bij wonder het eerste deel van Merlin - Le prophète in Frankrijk, eveneens de voorbode van een vijfdelige cyclus. Zeven jaar later verschijnen deel 1 en 2 samen in de Nederlandse vertaling. Kan u nog volgen? De uitbouw van de drie cyclussen lijkt ingewikkeld en dat zijn ze ook. Maar de verhaallijnen zijn het zeker ook.

In Merlijn - De profeet vallen verschillende verhaallijnen samen. En de belofte is dat in deel vijf alles logisch zal worden. In elk geval volgt deze cyclus naadloos op de cyclus Queeste naar het zwaard. Er zijn intussen al wat jaren verstreken sinds de bloedige oorlog om Avalon. Constantijn, de opperkoning, laat zijn troon na aan zijn zoon Constant. Die laatste heeft niet de grandeur van zijn vader en verdrinkt in de staatszaken waardoor hij zichzelf en zijn rijk kwetsbaar maakt. Koren op de molen van de Picten en de Saksen, die van de situatie misbruik maken en aan de lopende band Bretoense dorpen plunderen, uitmoorden en verbranden. Bedwyn, een tienjarige jongen ziet machteloos toe hoe zijn dorp in vlammen opgaat en zijn moeder wordt vermoord door de Saksische aanvoerder Hengist. Hij hakt de hand van Bedwyn af zodat die hem altijd zal herinneren en nodigt hem uit om ooit zijn hand terug te komen halen. Uitgeput van de pijn, wordt Bedwyn opgevangen door Merlijn, die zich over hem ontfermt. Merlijn leeft als een kluizenaar in het woud na het verlies van zijn grote liefde Ana. Bedwyn geeft hem terug zin in het leven en hij besluit de jongen op te leiden.

Gelukkig duiken in het tweede deel, Wedergeboorte oude bekenden op uit de eerste cycli want in deel 1 springt het van de hak op de tak. Waar het begint met het verhaal van Bedwyn, krijgen we vervolgens de intriges bij de opvolging van Constantijn op ons bord, en alsof dat nog niet genoeg is, komt de moeder van een zekere Morgane op de proppen, een echte middeleeuwse kasteelvrouw die droevig wacht op de terugkomst van haar man die ten strijde is getrokken voor een doel dat onmogelijk lijkt. We mogen dus blij zijn dat deel 1 en 2 in één pakket geleverd wordt, zodat we de knoop toch stukje bij beetje kunnen ontwarren.

Istin mag je wel een meester in het middeleeuwse fantasygenre noemen. Het zou me niet verwonderen dat de makers van Game of Thrones bij hem leentjebuur zijn gaan spelen. Zo verweeft hij bekende legendes, die voor sommigen misschien historische feiten zijn, met bovennatuurlijke wezens en elementen, maar zonder te overdrijven. Hij heeft zich goed gedocumenteerd en dook in de talloze Arthur-verhalen en afgeleiden. Het maakt het verhaal alleen maar geloofwaardiger. Daarnaast weet hij zich te omringen met briljante tekenaars en inkleurders. Hoewel de wacht regelmatig gewisseld wordt, zorgen ze voor een vrij coherente, realistische stijl.

Deze keer is het Pierre-Denis Goux, eveneens gepokt en gemazeld in dit soort verhalen. Je kent hem misschien van Dwergen, De meester-inquisiteur en het recente Mjölnir, allen vertaald bij Daedalus. Hij heeft ook al heel wat inkleurwerk gedaan maar vertrouwde dit nu toe aan Elodie Jacquemoire die ook instaat voor de inkleuring van de serie Ravermoon. Ze heeft een zeer gevarieerd kleurenpalet tot haar beschikking, van zacht melancholisch tot hard explosief met een perfecte schaduwing.

Kortom, het is even doorbijten, maar dan ontspint zich een intelligent en meeslepend verhaal. Je krijgt zin om de ontbrekende cycli aan te schaffen om de Merlijn-wereld volledig te vatten. Hopeijk blijft Silvester investeren in de Nederlandse vertalingen.

8,5 van 10!

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Merlijn de profeet is de derde cyclus na Merlijn de initiatiereeks en Merlijn, queeste naar het zwaard. Ook in De Profeet zijn er verschillende verhalenlijnen die in het vijfde deel zullen samenlopen naar een plot. De jonge Bedwyr ziet onder zijn ogen zijn ouders vermoord worden door de Saksen, bloeddorstige barbaren die geleid worden door Hengist, een man die slechter en bloeddorstiger is dan de Duivel zelf. Omdat Bedwyr hem niet zou vergeten hakt Hengist zijn rechterhand af met daarbij de woorden "Als je hem terug wilt kom me opzoeken". Merlijn, die zich heeft teruggetrokken in het woud, ontfermt zich over de knaap.
tweede verhaallijn: Constantijn is gestorven en tegen de wil van Heer Vortigern is de "incapabele" zoon Constant op de troon gezet. Heer Vortigern voelde zich nochtans voorbestemd voor deze taak en laat dit dan ook niet zomaar aan zich voorbijgaan.
Derde verhaallijn: In Cornwall is de kasteelvrouw dood ongerust doordat haar man ten strijde is getrokken voor en zo goed als verloren strijd. Morgane, haar dochter zit aan haar zijde en troost haar.
En om de inleiding van het verhaal niet te lang te maken laat ik nog enkele verhaallijnen voor jullie als lezer. :-)

Uitgeverij Silvester heeft de twee eerste delen samen als kennismakingspakket op de markt gebracht. Boek 1: Hengist en boek 2: Wedergeboorte vormen de start van een vijfdelig en afgerond verhaal, net zoals de vorige cyclus. Bij het lezen van Merlijn de Profeet is het sterk aangeraden om je niet te laten afleiden want het verhaal zit heel complex in elkaar, iets wat de lezers van de vorige cyclussen wel zullen weten. Toch voel je al heel snel dat al deze personages vrij snel met elkaar in contact zullen komen maar toch blijft het opletten geblazen. De tekeningen zijn zowel zeer complex en druk als poëtisch en eenvoudig. Goux kan perfect zijn tekeningen aanpassen aan de omstandigheden zonder enig verlies van kwaliteit. Natuurlijk draagt de inkleuring hier ook toe bij, welteverstaan.

Merlijn de Profeet is een zeer mooie opvolger en eert als derde cyclus zijn voorgangers. Vanaf pagina 1 hebben de tekeningen en het scenario me kunnen verleiden en was de rest van het verhaal een waar genoegen.

Wel een kleine vergetelheid van de uitgever: Tekenaar Goux staat niet vermeld op de eerste pagina onder de scenarist en boven de inkleurder.

- Fluiten

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Geruststellend gegeven

Silvester heeft al redelijk wat reeksen in de catalogus die rond figuren van koning Arthur draaien: Arthur - Een Keltisch Epos, Prins Valiant en Merlijn bijvoorbeeld. Van Merlijn verscheen al de spin-off Merlijn - Queeste naar het Zwaard en het was altijd de bedoeling dat er nog drie bijkomende Merlijn-reeksen zouden komen. Merlijn - Cyclus van de Pendragon (over Arthurs regeerperiode) en Merlijn - Cyclus van de Graal (over Arthurs einde) hebben we nog te goed, maar nu start alvast de vijfdelige reeks Merlijn - De Profeet (over koning Arthurs geboorte), het directe vervolg op Merlijn - Queeste naar het Zwaard. Topscenarist Jean-Luc Istin blijft aan het roer. Hij kent het klappen van de zweep. De adequaat vakkundige tekeningen zijn van de hand van Pierre-Denis Goux (Dwergen, De Meester-Inquisiteurs, Mjöllnir).

Merlijn is aan het begin van deze cyclus een in het woud teruggetrokken eenzaat. Hij ontfermt zich over het jongetje Bedwyr wiens hand werd afgehakt door de Saksische leider Hengist die net zijn moeder het hoofd had afgehakt, zijn dorp plunderde en in brand stak. Je zou voor minder een trauma krijgen. Merlijn heeft het plan opgevat van Bedwyr een man te maken. Hoe de magiër van Avalon in het woud terechtkwam, vernemen we pas in deel 2 waarin een reünie met andere personages uit de hoofdreeks Merlijn een geruststellend gegeven is.

Met ineens twee delen (met één deel zouden we een onvoldaan gevoel gehad hebben) lanceert Silvester de spin-off die niet voor de prequelcyclus Queeste naar het Zwaard moet onderdoen. Goux kan het tekenen van heel wat sterke scènes aan, vooral als er oorlog gevoerd wordt, maar net zo goed in intimistische scènes. Je kan deze nieuwe reeks gewoon lezen als een tweede cyclus van Queeste naar het Zwaard die aan de tiendelige reeks Merlijn voorafgaat.

DAVID STEENHUYSE --- augustus 2017


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.