Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 5.75 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle Het Kunstbordeel strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Kunstbordeel-4.png

Reeks Het Kunstbordeel

Auteur(s) Gradimir Smudja (tekeningen)

Genre Novelle

ISBN 9789058853837 (hardcover)

Prijs € 17,95 (hardcover)

Prijs: € 17,95 (Hardcover)

Het Kunstbordeel4: Darling, voor altijd

Toulouse-Lautrec redt het in nood verkerende paard Darling van het slagersmes. Hij neemt haar mee naar zijn atelier waar ze in een eindeloze nacht strijdt tegen de dood. Toulouse slaagt er maar niet in om de verwonding van het dier te verzorgen. Er kan niets meer aan gedaan worden. Terwijl hij elke hoop verliest, stelt Milan, de koning van Servië, hem voor aan een oude zigeuner, een genezer van paarden en houder van alle geheimen over de paardenziel. Hij is de enige die Darling kan helpen.

Dit boek is het vervolg op deel 3: Hupsakee Darling.

Pagina's

Reageer via FaceBook

4: Darling, voor altijd recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Een man en zijn paard, de liefde tussen twee zielsverwanten is nog maar zelden zo mooi en tegelijk zo burlesk op doek gezet en vervolgens op papier gereproduceerd als in dit rechtstreekse vervolg op Hupsakee Darling. Die man is Henri-Toulouse Lautrec. Door zijn kleine gestalte (en met wat stenen in zijn zakken) mag hij deelnemen aan paardwedrennen met Darling, het paard dat hij redde van het abattoir. Vooraleer aan een eerste race te kunnen deelnemen, wachten man en paard veel training. Het paard moet om te beginnen helemaal opgelapt worden.

"Beste lezers, hoe veel werk en tijd heeft het niet gekost om dit boek te maken", zo besluit de vrouw van de tekenaar dit album. Dat kunnen we goed geloven. Zich bedienend van het impressionisme maakt Gradimir Smudja er opnieuw een kunstzinnig-vrolijk boek van dat de art in arty-farty laat gloriëren. Smudja verwijst niet alleen grafisch naar Lautrec en generatiegenoten Claude Monet, Vincent van Gogh en Pierre-Auguste Renoir, hij maakt er ook visuele knipoogjes van. De personages van Georges Seurats pointillistische meesterwerk Dimanche d'Été à la Grande Jatte zijn op pagina 64 (de paginanummering loopt gewoon verder na deel 3) weergegeven als haagjes. Van Goghs zonnebloemen tieren welig en Monet belandt in zijn eigen vijver met waterlelies. In een bordeel zien we hem terug met zwemvliezen aan. Tja, een opleiding kunstgeschiedenis helpt wel om er de meeste verwijzingen uit te halen. En dan is die kennis nog ontoereikend want Smudja smokkelt ook anekdotes en kleine histories binnen in het verhaal. In die mate zelfs dat het onderscheid tussen historische werkelijkheid en complete fantasie van de auteur vervaagt. Die fantasie plaatst Lautrec en Darling in een laat-negentiende-eeuws romantisch Parijs. De tafereeltjes op het platteland zijn ronduit idyllisch.

Het ontbreekt de auteur wel eens aan samenhang om zijn verhaal te vertellen. Soms bestaat een plaat uit een spannende compositie waarbij elke prent van tel is. In andere gevallen volgen prenten elkaar op als cartoons om een stortvloed aan (taal)grapjes te etaleren. Die verwarrende structuur en het weinig consistente verhaaltempo (hoewel er één grote stuwende beweging merkbaar is) zijn nochtans gerechtvaardigd als je de verklaring voor Lautrecs paardenromance slikt. Het is cliché, maar de rit naar dat cliché maakt het wel waard... giddy up, en nu te paard.

DAVID STEENHUYSE
augustus 2011


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.