Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 9.63 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle Detectives strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Detectives-1.jpg

Reeks Detectives

Auteur(s) Herik Hanna (tekst), Lou (inkleuring), Sylvain Guinebaud (tekeningen)

Genre Novelle

Pagina's 64

ISBN 9789463063494 (softcover)
9789463063487 (hardcover)

Prijs € 8,95 (softcover)
€ 16,95 (hardcover)

Prijs: € 8,95 (Softcover)

Prijs: € 16,95 (Hardcover)

Detectives1 - Miss Crumble

1918. In de nasleep van de oorlog geniet iedereen in het dorpje Sweet Cove van de zoetheid van het leven. Ah, Sweet Cove... goed naar het zoete aroma van warme taart... En net hier zal een mysterieuze gelaarsde moordenaar toeslaan. De gedroomde kans voor een gepensioneerde lerares om haar favoriete bezigheid weer op te pikken: mensen ondervragen.

Detectives is gebaseerd op het verhaal Zeven Detectives. Het is een reeks van 7 complete verhalen waarin in ieder deel een andere beroemde speurneus wordt belicht.

Snelle bestellers krijgen bij de hardcover GRATIS een ex-libris cadeau, OP=OP!

Pagina's

Reageer via FaceBook

1 - Miss Crumble recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: DE MORGEN (link)
Aan de basis van een conceptreeks ligt vaak pure commercie. Wanneer daaruit nog eens een spin-off gedistilleerd wordt, gaan bij recensenten en lezers de nekharen vaak spontaan de hoogte in. Pure achterdocht is het. Soms geheel onterecht.

In de conceptreeks Zeven, waarvan intussen al tientallen one-shots verschenen in welk genre u maar kan bedenken, verscheen in 2012 het one-shot Zeven Detectives van scenarist Herik Hanna. Daarin kwamen zeven opmerkelijke detectives aan bod die elk de ware toedracht van een vermeende zelfdoding onderzochten. Hanna beleefde zoveel plezier aan zijn excentrieke speurneuzen, dat hij uitgeverij Delcourt zover kreeg elk van die individuen met een solo-album op te zadelen.

In het eerste deel steelt Miss Crumble de show. Een gepensioneerde lerares met een sterke persoonlijkheid en een radde tong, die in de nasleep van Wereldoorlog I, in het Engelse dorpje Sweet Cove, geconfronteerd wordt met een reeks bizarre moorden. Wanneer de moorden steeds dichterbij komen, schiet ze in actie...

Het tweede album uit deze reeks speelt dan weer in Los Angeles rond 1935 en focust op een privédetective Richard Monroe die instaat voor de bescherming van de actrice Ava Lamont. Wanneer ze tijdens de première van een theaterstuk een schot lost, blijkt de losse flodder een echte kogel en wordt ze aangeklaagd voor moord. Monroe beleeft de ergste nacht van zijn leven.

Zowel Miss Crumble als Richard Monroe zijn verrassende albums. Het past allemaal perfect in elkaar. Scenarist Hanna en tekenaars Guinebaud (Miss Crumble) en Nicolas Sure (Richard Monroe) zijn perfect op elkaar afgespeeld. De eerste schudt een album lang entertainende en gevatte dialogen uit zijn mouw, en geeft zo de voor de helft van de tijd in verband gehulde en taart etende detective zijn persoonlijkheid. Ondanks diens humor op momenten — een beetje zoals bij de oude James Bond, maar dan zonder overacting — ben je helemaal mee.

Sure steelt dan weer de show door zijn prachtige tekeningen. Hij heeft perfect begrepen waar zijn scenarist naartoe wilde met dit verhaal en levert dan ook een realistisch geheel met een karikaturale inslag. Voeg daarbij de inbreng van inkleurder Simon Lou aan toe, en je hebt goud in handen. Spits vertaald ook. En dat was nodig, want vooral de dialogen zijn ook hier erg sterk. Van een sterke start gesproken.

Geert de Weyer

Deel 1 = * * * * (4 van 5 sterren)
Deel 2 = * * * * (4 van 5 sterren)

Externe recensie, bron: CUTTING EDGE (link)

Miss Crumble overtuigt

Een klassiek detective-verhaal, de BBC waardig. Een beetje stout, iets ondeugender dan je verwacht en daardoor net dat beetje beter. Zie daar wat we van deze strip - ‘Detectives, Miss Crumble: Het gelaarsde monster’ – vinden.

De Miss Crumble uit de titel is een net iets oudere dame. Voor de Eerste Wereldoorlog gaf ze nog les aan de kinderen van het dorp. Nu, in 1918, geniet ze voornamelijk van het leven. Ze drinkt thee – of iets sterkers – op de veranda van haar gezellig huisje in het even gezellige Engelse dorpje Sweet Cove. Miss Crumble is slim – detectiveslim. Ze is sterk, eigenwijs en zelfstandig. Een geëmancipeerde vrouw in een pre-geëmancipeerde tijd.

In Sweet Cove is het bijzonder rustig. Het leven gaat er zijn gewone gangetje: de dames roddelen, de mannen drinken, de kinderen stelen fruit. Alles is volstrekt voorspelbaar… tot de jonge graaf John Crackersmith opduikt. Vreemd, want de brave man zou dood moeten zijn. Tijdens de oorlog werd hij als vermist opgegeven. Een afwezigheid die na zoveel jaren in een overlijden werd omgezet.

Doch, daar is hij, levend en wel. Goed nieuws, zou je denken. Ware het niet dat zijn komst het begin is van een reeks mysterieuze moorden. Samen met de lokale politie gaat Miss Crumble op onderzoek uit. In ware Poirot-stijl ondervraagt ze de lokale bevolking. Zoekt ze verbanden. Vindt die niet, en zoekt dan nog maar wat verder.

Een klassiek detectiveverhaal dus – zo eentje waar de Britse tv tegenwoordig in uitblinkt. Nergens echt origineel maar toch altijd boeiend. Het zijn hier niet de feiten – niet het centrale moordmysterie, dat best voorspelbaar is – die je verder doen lezen. Het zijn de personages die het geheel overeind houden.

De scenarist en tekenaar hebben hen – Miss Crumble op kop – iets extra meegegeven. Crumble is niet enkel de sympathieke rebel, ze is bovenal de vrijgevochten vrouw. Haar diep uitgesneden decolleté zou in een mindere strip seksistisch zijn – hier is het een teken van zelfbewustzijn. Dat rebelse karakter is de ziel van de strip. Zij is het die dit verhaal anders maakt. Echter. Boeiender dan normaal.

Dat het er allemaal bijzonder mooi uitziet, helpt ook. Guinebaud – de tekenaar – en Lou – de inkleurder – zetten hun personages stevig op papier. Sprekende uitdrukkingen, aanwezige lichamen. Stevig en toch sierlijk… Art Nouveau in zware eiken meubelen. Zoiets…

‘Miss Crumble’ is een meer dan degelijke strip. Niet de beste die je ooit lezen zal, geen verhaal dat je lang bijblijven zal. Maar wel met een centrale figuur die je niet anders kan dan bewonderen.

* * * (3 van 5 sterren)

Tom Stessens

Externe recensie, bron: GAME4ME (link)
De reeks Zeven is een uitmuntende reeks waarvan we nu en dan een nieuw nummer krijgen voorgeschoteld door Silvester Strips. Eén van die reeksen had het onderwerp ‘Zeven Detectives’. Die krijgt nu een eigen reeks, Detectives. Bestaande uit zeven nummers waarvan we telkens één van de zeven detectives volgen. Dit eerste nummer: Miss Crumble..

Het verhaal begint wanneer Miss Crumble haar speurneus niet langer gebruikt. Ze is lerares bij een rijke familie en het begin is grappig, leuk en gevuld met kwajongensstreken. Het verhaal op zich begint pas echt als de dood gewaande Heer des Huizes levend opduikt en er doden beginnen vallen. De structuur van het nummer kunnen we alleszins pruimen. Een luchtige opening, een goede set-up om dan ze opnieuw detective zien te spelen.

De personages die de revue passeren zijn stuk voor stuk uitgewerkt en dat zorgt voor een kwaliteitsvol verhaal. Het ontmaskeren van een moordenaar is misschien klassiek voor een detective-verhaal, maar de uitwerking is top. Niet alleen de structuur, maar ook de dialogen zijn van hoog niveau en wordt er geen enkel personage gedegradeerd tot decor. Ook de tekeningen, van de hand van Sylvain Guinebaud, zijn van hoog niveau en tillen het goede verhaal naar eenzame hoogtes.

De Zeven-reeks ontspruit met Detectives alweer een goede spin-off, en de eerste van zeven nummers is een ware voltreffer. Een knap verhaal, boeiende personages en mooie illustraties zorgen voor een topalbum.

Score: 9 van 10

Externe recensie, bron: MOORS MAGAZINE (link)
Miss Crumble, Het Gelaarsde Monster is het eerste deel in de stripreeks Detectives, die weer is geïnspireerd en gebaseerd op het verhaal Zeven Detectives uit de stripreeks Zeven. Het is dan ook het eerste deel in een reeks van zeven strips, en dat is goed nieuws, want van dit soort spin-offs kunnen we er veel meer gebruiken.

Miss Crumble woont in 1918 in het Engelse dorpje Sweet Cove. Ze is gepensioneerd lerares en beroemd als oplosser van moorden. In dit verhaal komt ze goed aan de bak, want een mysterieuze moordenaar maakt het vredige dorp onveilig, en aan de maat van zijn voetsporen te zien is het een kolos van een man, een reus.

Van een goed detective-verhaal ga je als recensent uiteraard niets verklappen, maar als de graaf vermoord wordt komt Miss Crumble serieus in actie, want die lag haar na aan het hart. Ze had hem als jongetje nog les gegeven. Het Gelaarsde Monster is niet alleen een voortreffelijk verhaal dat intelligent in elkaar steekt en dat buitengewoon verrassend afloopt, het is ook nog eens fantastisch getekend, waarbij de humor niet geschuwd wordt gelukkig (de roddeltante van het dorp zorgt onder meer voor een paar hilarische situaties) en waarbij de tekenaar ook een indrukwekkende tekening over een volle pagina durfde te maken van de graaf die met een gebroken nek zijn eigen feestje in gesmeten wordt.

Prachtige tekeningen die ook nog eens fenomenaal zijn ingekleurd, een geweldig verhaal dat humoristisch, spannend en verrassend is, wat wil je als stripliefhebber nog meer? Intekenen op de rest van de serie, denk ik.

Externe recensie, bron: Striptip (link)
1918. In de nasleep van de oorlog geniet iedereen in het dorpje Sweet Cove van de zoetheid van het leven. Een beetje tuinieren, roddelen over de buren en regelmatig een goede appeltaart bakken.

Maar laat nou net hier een mysterieuze moordenaar toeslaan. De gedroomde kans voor een gepensioneerde lerares om haar favoriete bezigheid weer op te pikken: mensen ondervragen. Hopelijk is ze niet bang uitgevallen want haar prooi zaait dood en verderf in het idyllische plaatsje… Miss Crumble trapt zo een serie van 7 ‘Detectives’ af. Wij zijn er klaar voor.

Score: 8 van 10

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Hoge lat
Deel 2 in de conceptreeks Zeven leidde naar de succesvolle spin-off Wollodrïn die het tot een eigen reeks schopte. Met Detectives (naar deel 11 in de reeks Zeven) gebeurt dat opnieuw. Elk van de zeven opgetrommelde detectives die in Zeven Detectives de ware toedracht achter een ogenschijnlijke zelfmoord moesten oplossen, is nu de hoofdrolspeler in elk van de zeven te verschijnen delen. Deel 1 knalt ineens met Miss Crumble, een gepensioneerde lerares die het niet kan laten mensen te ondervragen. Dat komt bijzonder goed van pas als een seriemoordenaar slachtoffers begint te maken in Miss Crumbles entourage, maar tegelijk ligt ook het gevaar heel dicht op de loer.

Wie van het betere detectivewerk houdt, heeft aan deze reeks met de niet mis te verstane titel Detectives een mooie kluif. De lezer op het verkeerde been zetten, is vaak een must en net zoals de meer verrassende titels in het genre komt de aap pas in de epiloog uit de mouw. Die epiloog is trouwens een heel katern, dus er viel wel wat te verklaren.

Maar voor wie geprikkeld wil worden, is dit een heel aangename ervaring. De personages zijn om van te smullen. Ze debiteren scherpe dialogen waar je als lezer heel wat plezier aan beleeft. Vooral Crumbles aanvaring met "zeiksnor" Spencer en een welgemikte "kraaak" bezorgde ons pretoogjes. De personagetyperingen getuigen van een groot Brits gevoel voor humor en er wordt geen situatiehumor geschuwd om net zo goed eventjes plat te gaan. De onfortuinlijke intrede van de zwaarlijvige Miss Pumcake, die niet door een poortje kan, is hilarisch. Voor de rest vloeit er ook bloed, expliciet in beeld gebracht. Maar als een schattig schoothondje overlijdt door vergiftiging, ho maar als dat in beeld zou komen. Dan kennen de auteurs hun grenzen...

Detectives gaat geweldig van start. Het valt al bijna te vrezen of de volgende delen, alle getekend door andere tekenaars, eenzelfde niveau zullen halen. Sylvain Guinebaud en Herik Hanna hebben de lat wel heel hoog gelegd.

DAVID STEENHUYSE --- januari 2018


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.