Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 9.63 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle De Bamburgers strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Bamburgers-3.jpg

Reeks De Bamburgers

Auteur(s) Fritz van den Heuvel (tekst), Simon Spruyt (tekeningen)

Genre Jeugd

Pagina's 48

ISBN 9789058853806 (hardcover)

De Bamburgers3 Rust en vrede

In Rust en Vrede wordt het kleine koninkrijk Nordanië opgeschrikt wanneer er een aanslag gepleegd wordt op de Bamburgers - of is het een ongeluk? Terwijl de kroonprinsjes op zoek gaan naar hun grootmoeder, stelt koning Ludwig alles in het werk om de staatsvijanden uit te schakelen. Van minister Haring moet hij alvast niet veel hulp verwachten om de rust en vrede te herstellen. En koningin Divina? Die is te druk bezig met haar garderobe...

 'De Bamburgers mag zonder blozen naast de beste buitenlandse kinderstrips staan: dit is artistiek verantwoord amusement voor kinderen van 10 tot 77.'
(Gert Meesters in Focus Knack, over De Bamburgers 2 - Koning Leo)

Het eerste deel van De Bamburgers werd in 2006 uitgeroepen tot beste Jeugdstrip van het jaar.

In het Belgisch Stripcentrum te Brussel kunt u van 24 april tot en met  17 juni 2012 gaan kijken naar de originele platen uit Rust en Vrede, het nieuwe album van de stripreeks De Bamburgers.

Pagina's

Reageer via FaceBook

3 Rust en vrede recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Er was eens een klein koninkrijk Nordanië waar een koning, zijn koningen en kinderen, zijn moeder en zijn onderdanen leefden in peis en vree. Tot op de dag dat er een moord werd gepleegd. En niet zo maar een moord. Neen, koningin-moeder moet er aan geloven. Koning Ludwig is door het dolle heen en heeft er alles voor over om de moordenaar te lynchen op alle gruwelijke manieren die er bestaan. Maar is dit wel een ongeluk? En wat hebben de kinderen van de koning met deze hele zaak te maken?

Dit album, getekend door Simon Spruyt op scenario van Fritz Van den Heuvel, is vereerd geweest met Stripschappenning in de categorie Beste Album Jeugd. Wat de strip al direct catalogiseerde onder jongerenstrip, natuurlijk. Dit is natuurlijk ook de bedoeling van scenarist en tekenaar maar toch kan deze reeks en zeker Rust en vrede ook gesmaakt worden door de oudere lezer die kan genieten van een los en complexloos verhaal. Geen genre S&W of Jommeke. Neen een strip met "kleine ballen". Een gewaagd verhaal voor "de klein mannen" die toch opgegroeid zijn met die andere meer gekende reeksen.

Deze strip leest lekker weg. Verrassingen blijven op je afkomen en men maakt het de jonge lezer niet altijd gemakkelijk. Zowel de verhaallijn als het woordgebruik liggen niet altijd voor de hand. Dit mag nochtans geen reden zijn om deze strip niet te lezen. Men moet, zelf op jonge leeftijd, zo nu en dan eens stilstaan bij wat je aan het lezen bent en daar is De Bamburgers een goed voorbeeld van.

Het heeft wel even geduurd voor deze derde strip op de markt kwam en zoals het er momenteel voorstaat is de kans heel groot dat deel vier nog langer op zich laat wachten. Zo zijn zowel Spruyt als Van den Heuvel bezig met ander projecten. Fritz Van den Heuvel zou aan een eigen striproman werken en Simon Spruyt denkt dan weer aan een verhaal voor Prussian Blues.
* * * 1/2 (3,5 uit 5 sterren)

fluiten

Externe recensie, bron: GODDEAU.com (link)
Dit derde deel van De Bamburgers liet even op zich wachten. Opnieuw viert het lichte absurdisme hoogtij in het koninkrijk Nordistan. Toch is het verhaal te onevenwichtig om echt te kunnen overtuigen.

De afgelopen jaren ontpopte Simon Spruyt zich als één van de meest productieve onder de nieuwe lichting Vlaamse striptekenaars. Hij ging al meteen na zijn afstuderen aan de slag met De Bamburgers, waarvan kort na elkaar twee delen verschenen. Op eigen scenario maakte hij het tweeluik De Furox en ook het bejubelde SGF (waarmee hij de eerste Stripstrijd van Focus Knack won). Tussendoor maakte hij nog korte strips en illustraties voor diverse opdrachtgevers. Zo wist hij zich meteen ook al een eigen stijl aan te meten, waarin diepe ernst en bijtende humor vaak hand in hand gaan. Daarvan is SGF het pronkstuk, als een soort autobiografie die met zichzelf op de loop gaat en ontaardt in een kermis vol zelfkritiek. In De Bamburgers blijft het allemaal wat beheerster en meer gericht op een jonger publiek.

In Nordistan zitten de Bamburgers in zak en as. De grootmoeder is door een verdwaalde raket van één van de kinderen door een raam geschoten en verdwenen. De koning is ten einde raad en wil een grote staatsbegrafenis organiseren. De kinderen voelen zich schuldig en gaan op zoek naar hun oma. De koningin lijkt dan weer enkel bekommerd om haar garderobe op de rouwpartij. Scenarist Fritz Van den Heuvel heeft voor dit derde deel opnieuw een scenario aangeleverd dat mooi het midden houdt tussen een kindvriendelijke strip en wat vreemdere en stoutere passages. Toch overtuigt Rust en Vrede! minder dan de vorige delen van De Bamburgers. Sommige wendingen in het verhaal zijn daarvoor net te vergezocht. Zo is het uiteindelijke lot van de grootmoeder echt niet overtuigend.

Grafisch past dit derde album bij de eerste twee. De opvallende mengeling van klassieke cartooneske figuren met de krasserige dreiging van sommige prenten wordt verder aangevuld met de felle inkleuring. Spruyts platen zitten steevast vol met leven en ze stuwen het verhaal, zelfs in de mindere momenten, steeds vooruit. Zelf houden we meer van zijn persoonlijke werk, zoals De Furox of SGF. Bij De Bamburgers blijft het immers moeilijk om uit te maken op welke leeftijd de reeks zich eigenlijk richt. Ze lijkt wat tussen wal en schip te belanden, wat de verkoopbaarheid kan bemoeilijken.

Rust en Vrede! is zeker geen homerun voor Spruyt en Van den Heuvel, maar er valt anderzijds wel nog meer dan genoeg te genieten. De beide auteurs broeden op verschillende andere projecten. Zo zou Van den Heuvel aan een eerste eigen striproman werken en zit bij Spruyt het verhaal Prussian Blues in de pijplijn. Op zijn blog kan je de vorderingen daaraan volgen. Een volgend deel van De Bamburgers lijkt daarbij niet meteen voor morgen.

Marc Bastijns
7 mei 2012


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.