Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 5.75 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Cognac-1.jpg

Reeks Cognac

Auteur(s) Aurore Folny (inkleuring), Chapuzet (tekst), Eric Corbeyran (tekst), Luc Brahy (tekeningen)

Genre Actie / avontuur

Pagina's 48

ISBN 9789463062398 (softcover)
9789463062381 (hardcover)

Prijs € 8,95 (softcover)
€ 17,95 (hardcover)

Prijs: € 8,95 (Softcover)

Prijs: € 17,95 (Hardcover)

Cognac1 - De invloed van demonen

Sommige cognacs zijn van onschatbare waarde, en echte kenners die in staat zijn om te profiteren van deze nichemarkt zijn zeldzaam. Een zegen voor de onderzoeker voor wie dat talent het voornaamste spoor is...

Anna-Fanély Simon, journaliste en fotografe met voornamelijk ervaring in oorlogsgebieden, neemt voor National Geographic een opdracht aan voor een reportage over cognac. Ze is zelf geboren in dat gebied en hoopt haar jeugdvriendin Alice er weer te vinden. Maar zij blijkt verdwenen te zijn, en als de journaliste meer over de verdwijning te weten komt, zorgt een aantal details ervoor dat ze gaat twijfelen aan het officiële verhaal.

Cognac is een compleet verhaal in 3 delen.

Pagina's

Reageer via FaceBook

1 - De invloed van demonen recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: Enola.be (link)
Een Franse whodunit-trilogie in landelijk Britse stijl, inclusief een cursus “cognackenner”. Dit kan niemand afslaan.

Anna-Fanély Simon is oorlogsfotograaf en -reporter voor een gerenommeerd maandblad, type National Geographic. Het oorlogsgeweld en de miserie beginnen echter door te wegen en een burn-out loert om de hoek. Haar hoofdredacteur doet haar een voorstel om een reportage te maken over de biologische wijnteelt in de cognacstreek en de daarbij behorende distillatie van dit vloeibare goud. Aangezien Anna-Fanély afkomstig is van Charente, de stad van de Pineau, en ze na twintig jaar de draad met haar verleden weer wil oppakken, neemt ze deze opdracht met beide handen aan.

Haar eerste vriendenbezoek zet meteen de toon. Ze wil Alice, haar beste vriendin van twintig jaar geleden, bezoeken, maar verneemt van haar jongere broer dat Alice een hele tijd geleden vermoord werd teruggevonden. Haar man, Jean-Louis, heeft zich dezelfde dag verhangen en geldt dan ook als de schuldige van dit relatiedrama. Maar er blijken al snel gaten in het verhaal te zitten, want de contactpersoon van Anna-Fanély, cognac-distilleerder Fernand, heeft ook vragen bij deze zaak. Hij weet immers zeker dat Jean-Louis enkele zeer waardevolle flessen cognac in zijn bezit had: Grande Champagne uit 1870. Deze flessen verdwenen echter uit de privékelder, wat de journalistieke nieuwsgierigheid van Anna-Fanély wekte, die naast haar reportageonderzoek meteen ook op moordonderzoek gaat. Al gauw blijkt er meer achter de moord te zitten, en wordt Jean-louis eerder slachtoffer dan dader. Heden en verleden kruisen elkaar en door haar parallelle reportagewerk wordt onze cognackennis meteen enorm vergroot.

De samenwerking tussen scenaristen Corbeyran en Chapuzet is een toevalstreffer geweest. Corbeyran is immers een van de meest productieve Franse scenaristen van dit moment, met zo'n 320 publicaties op zijn naam. Voor journalist Chapuzet betekent het zijn debuut in de stripwereld. Ze ontmoetten elkaar op het stripfestival van Angoulême, waar de samenwerking zeer snel beklonken was. Het onderwerp past in de wereld van Corbeyran. In 2011 verscheen van zijn hand al Châteaux Bordeaux, een familiesaga in het milieu van de wijnsector. Met Chapuzet, die zelf uit de cognacstreek komt, had hij niet alleen een consultant maar meteen ook een coscenarist waarmee hij het uitstekend kon vinden. Ook voor Chapuzet ligt het onderwerp dicht bij zijn leefwereld: hij is de kleinzoon van een cognacdistilleerder en daarbovenop ook historicus-auteur met sterke adelbrieven. Een gedroomde combinatie voor dit verhaal.

Het duo moest enkel nog op zoek naar een tekenaar die hun geëiste realistische decors en verhaallijn perfect tot zijn recht zou laten komen. Daarbij moest de sfeer van de cognacwereld duidelijk op de voorgrond komen, als het ware een Cognac voor dummies zonder te belerend te zijn. Deze evenwichtsoefening mag zeker geslaagd genoemd worden. De cognacweetjes worden perfect in het verhaal verweven en de tekeningen dragen bij tot dit evenwicht. De inkleuring door Dawn Folny met heel wat cognactinten zijn de kers op de taart.

Wat het viertal aflevert, is een spannend verhaal dat heel realistisch overkomt. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet, de personages zijn waarachtig en hebben allemaal een verborgen agenda, wat een detectiveverhaal zeker ten goede komt. Je hebt zeker niet het gevoel dat de reporter-detective hier een vrouwelijk doordagje is van onze Brusselse bekende tegenhanger met het gekuifde kapsel. Een doordachte plot en knap tekenwerk met fijne decors. Alles om een succesverhaal te worden. Het is dus uitkijken naar de twee vervolgverhalen van dit dreamteam.

8,5 van 10!

Externe recensie, bron: STRIPBESPREKINGEN (link)
Als Anna-Fanély Simon terug in Frankrijk is, krijgt ze een nieuwe opdracht van National Geographic: ze moet een reportage maken over de bekende degustief cognac. Hoewel ze van het eerder avontuurlijke type is - in feite is ze oorlogsverslaggeefster - neemt ze de opdracht toch aan, omdat ze van oorsprong Charentse is.

In de Charente aangekomen gaat ze eerst op zoek naar haar jeugdvriendin Alice, maar die blijkt enige tijd terug vermoord te zijn door haar man Jean-Louis, die erna zelfmoord pleegde. Fernand, de gepensioneerde, lokale distilleerder die haar op sleeptouw neemt, gelooft niet dat dit de werkelijke gang van zaken was – temeer omdat Jean-Louis enkele zeer waardevolle flessen cognac staan had. Daarom start ze een parallel onderzoek om dit op te klaren.

Waar we in de meermaals bekroonde strip De onwetenden reeds een goed inzicht kregen in we (biologische) wijnbouw, zullen we na het lezen van deze strip nu ook volledig op de hoogte zijn van de geheimen van het distilleren en degusteren van cognac. Een andere verschil: De onwetenden spitste zich toe op de dialogen tussen en de identiteit van de hoofdpersonages, terwijl Cognac eigenlijk een rechttoe rechtaan actieverhaal is.

Tekenaar Brahy heeft ondertussen zijn strepen verdiend. Met reeksen als Imago mundi en Climax specialiseerde hij zich de voorbije jaren in de intelligente, betere actiestrip. Het eigenaardige aan Brahy is: zijn tekeningen zijn zeker niet de absolute top, maar toch ben je meestal volledig mee met zijn reeksen. Bovendien mag gezegd: een zeer uitnodigende cover. En knappe inkleuring ook van nieuwkomer Folny.

Het begint ondertussen een patroon te zijn in zijn recent werk, maar ook deze keer heeft Corbeyran assistentie nodig bij het schrijven van het scenario (zie bv Shadow banking). Deze keer krijgt hij de hulp van Chapuzet, voor wie dit de debuutreeks is. Altijd handig natuurlijk, een duwtje in de rug van één van de bekendste scenaristen van het milieu. Maar het mag gezegd dat het verhaal op zich, met zijn veelvuldige flashbacks, leidt tot een veelbelovend eerste deel van een driedelige reeks. Te nuttigen bij een V.S.O.P. naar keuze.

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Momenteel hebben heel wat geneugten van Franse bodem de stripwereld ontdekt. Eén van de toch niet te versmaden godendranken krijgt met Cognac zijn strepen in de instructieve culinaire branche, dit alles met een avontuur.

Oorlogsfotografe Anna-Fanély Simon, die we voor het gemak vanaf nu aanspreken als Anna, krijgt een opdracht om een reportage te maken over de drank Cognac, ontstaan in het Franse Charente, met liefde gebrouwen maar gedronken over heel de wereld, Waarom dat Anna deze taak krijgt toebedeeld is tweeërlei: haar hele jeugd heeft ze beleefd in Bouteville in de Charente en het leek de eigenaars van het blad een opportune oplossing om haar van haar burn-out af te helpen. Maar terwijl ze interviews afneemt met mensen uit de streken komt ze oude jeugdvrienden tegen die haar op de hoogte brengen van een gezinsdrama. Haar beste vriendin werd vermoord door haar echtgenote die daarna zelfmoord pleegde. Toch bestaat er onder de bewoners twijfels over deze moord/zelfmoord. Deze twijfel krijgt ook grond bij Anna die achter deze zaak aangaat.

In Cognac heb je twee naast elkaar lopende verhalen. De ene is instructief en geeft je alle info over het ontstaan, verbouwen en brouwen van deze Pousse-café die in de Charente blijkbaar ook als aperitief wordt gedronken, en anderzijds de moord op haar beste vriendin. Het verweven van deze twee verhaallijnen is in dit eerste deel pas op het einde en feit en zorgt dat de moord met tussenpozen op de achtergrond komt te liggen. Het vermoeden rijst dat in het verdere verloop de drank meer en meer op de voorgrond komt en zal gelinkt worden aan de moord en omgekeerd.

In zijn totaliteit is Cognac letterlijk en figuurlijk een zeer te smaken verhaal. Tekeningen die weinig aan de verbeelding over laten, uitgewerkt tot in de kleinste details met liefde voor de streek en een verhaal dat door scenaristen Corbeyran en Chapuzet de lezer door het hele verhaal in spanning kan houden. Drie delen zal deze cyclus bevatten en de start is met dit eerste deel zeker niet gemist.

- fluiten

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Mooie afdronk

Mmm. Mooi etiket. Beetje cliché met weerglans in glas, maar mooi uitgevoerd. PLOP! Even ruiken. Een vleugje nostalgie, mysterieuze aroma's en een hint van opbouwende spanning. Even walsen en proeven. Hmm. Ja. Karakter. Moord en zelfmoord. Een schat aan kennis. Een hint vitriool. Dit vraagt om een tweede glas.

Parijs 2013. We maken kennis met oorlogsfotografe Anna-Fanély Simon. Het rapporteren over geweld en lijden moe neemt ze een opdracht aan om in haar geboortestreek een artikel te schrijven over het succesverhaal van de edele Cognac. Na twintig jaar wil ze terug contact opnemen met haar vroegere boezemvriendin Alice, maar ze verneemt dat ze een aantal maanden geleden vermoord werd door haar man, Jean-Louis, die op zijn beurt zelfmoord pleegde. Hoewel geschokt door het treurige nieuws werkt ze verder aan haar reportage, hierin gesteund door de lokale cognacdistilleerder Fernand Favreau die haar in contact brengt met (de vertegenwoordigers van) lokale cognacboeren. Alras blijkt dat er grote vragen zijn met betrekking tot de moord-zelfmoordthese en dat er wel eens een moordmotief zou kunnen zijn. Jean-Louis had immers een ware schat in zijn bezit, met name flessen Grande Champagne uit 1870. Deze zijn verdwenen en Anna gaat op onderzoek.

Scenaristen Eric Corbeyran (Dierenriem, Châteaux Bordeaux, De Zang van de Vampiers) en Jean-Charles Chapuzet maken er een klassieke whodunit van. Informatie wordt mondjesmaat doorgegeven en zonder twijfel vallen we na het lezen van deel 3 allemaal collectief van onze stoel. Nooit gedacht dat het de kolonel met de loden pijp in de keuken was.

Er valt heel wat te lezen, maar de dialogen blijven interessant spannend en we houden de vaart erin. Dat we en cours de route heel wat leren over cognac is mooi meegenomen. Of waren termen zoals Ugni-blanc, mandflessen, droesem, paradis, torula, enzovoort voor jou parate kennis?

De tekeningen van Luc Brahy (Missie Osirak, Insiders Genesis, Climax) kunnen ons bekoren. Steeds de juiste verhoudingen, ingetogen emoties en uiterst geloofwaardige settings. Verhaal en tekeningen zorgen ervoor dat we graag meegenomen worden in de zoektocht van Anna, waarbij we, ondanks onze voorkeur voor whisky, graag toegeven dat deze Cognac een mooie afdronk heeft en naar meer smaakt. À la vôtre.

O ja, wie er vlug bij is, ontvangt een mooie ex-libris bij de aankoop van het album.

JOHAN DECLOEDT --- mei 2017

Externe recensie, bron: Game4Me (link)
Frankrijk heeft heel wat mooie en lekkere zaken aan de wereld gegeven. Denk maar aan croissants, mayonaise, Champagne maar ook.. Cognac. Deze Goddelijke drank is het onderwerp van de driedelige reeks van Chapuzet en Corbeyran.

We maken kennis met Anna, een jonge journaliste die vooral in gevaarlijke gebieden opereerde. Voor haar nieuwste opdracht mag ze naar de bakermat van de Cognac, om over het onderwerp een reportage te maken. Klinkt saai, maar uiteraard gaat het niet alleen daarover. Anna heeft een historie in het dorpje waar ze naar toe trekt, volgestouwd met leuke jeugdherinneringen.

Dat zorgt voor een tragisch verhaal dat traag op gang komt, en vergezeld wordt van een lesje in Cognac-historie. Er wordt voldoende tijd besteed aan de sterkedrank, maar het is toch vooral Anna die de show steelt en op onderzoek uitgaat om te weten te komen wat er nu echt gebeurd is met haar jeugdvriendin Alice. Het tempo van het album zit nog niet erg goed, maar er zit wel degelijk potentieel in het verhaal.

Cognac blaast ons nog niet weg, maar bewijst dat er potentieel in zijn verhaal zit. Het driedelige verhaal kent dus wel een geslaagde start, al mag er van ons nog iets meer tempo in. Benieuwd of dit veranderd in deel twee en drie.

7 / 10


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.