Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 9.63 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle De autoreportages van Margot strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Geheim-van-de-Traction-22.png

Reeks De autoreportages van Margot

Auteur(s) Emilio Van der Zuiden (tekeningen), Olivier Marin (tekeningen)

Genre Actie / avontuur

Pagina's 48

ISBN 9789058854407 (hardcover)

De autoreportages van Margot1 Het geheim van de Traction 22

Parijs, september 1959. Margot werkt als stagiaire op de redactie van een autotijdschrift. Ze probeert zich dapper te handhaven in dit typische mannenwereldje, maar wordt door haar collega's niet serieus genomen. Daarom mag ze zich een groot deel van de dag bezighouden met de Zoekertjes, de kleine advertenties. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de CitroŽn Traction Avant, krijgt ze haar felbegeerde opdracht voor een reportage. Deze gaat over de 22 pk. Margot weet niet dat het een valstrik is en dat ze daarmee de risee van de redactie dreigt te worden. Want de 22 pk is een spookauto, waarvan niemand iets afweet. Of bijna niemand...

Lees ook De meiden van oom Bob, een afgerond verhaal, getekend door Emilio van der Zuiden.

Pagina's

Reageer via FaceBook

1 Het geheim van de Traction 22 recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Een mieters mysterie

Automatisch dachten we met het one-shot Het Geheim van de Traction 22 met een vehikel vandoen te hebben dat vooral het merk CitroŽn in de kijker moet zetten. Bij lezing wordt duidelijk dat Olivier Marin in de eerste plaats zijn passie voor de Traction-reeks in een verhaal wilde gieten. Een behoorlijk geslaagd verhaal dan nog.

De Traction Avant 22 pk heeft echt bestaan. De wagen werd in 1934 op de Autosalons van Parijs en Brussel aan het publiek voorgesteld. Meer technische details lees je achterin het album waarna een reeks cartoons en pin-ups de extra pagina's opfleuren. De 22 raakte niet in productie. Amper zes tot twintig exemplaren zouden gebouwd zijn. En niemand op de hele wereld weet er tot op de dag van vandaag een te vinden. In september 1959 (is dat nu geen veertig jaar geleden?) krijgt een stagiaire op de redactie van een automagazine de opdracht een artikel te schrijven over de 22. Het machogebroed dat de redactie huisvest denkt eens goed te kunnen lachen met het wicht, maar het ondernemende juffertje vindt voorwaar een spoor naar een exemplaar van de mysterieuze wagen. Mieters! Al snel ondervindt ze dat de weg naar de wagen helemaal niet is geasfalteerd bij wijze van spreken om je duidelijk te maken dat ze heel wat moeilijkheden en tegenstand tegenkomt. Bovendien probeert een collega de primeur van haar af te snoepen.

Anders nog dan een gedreven detectivestrip is Het Geheim van de Traction 22 een eerbetoon aan de jaren vijftig. Dat manifesteert zich in goed uitgewerkte decors, kledij, wagens, kapsels, het gedrag van mannen jegens vrouwen (een beteje zoals in de tv-reeks Mad Men dus) en zelfs het taalgebruik. Let ook op de cameo van Robbedoes. Het gehele verhaal baadt in een quasi zorgenloos sfeertje dat enkel kan leiden naar een happy end, dat je dan ook krijgt, een innige kus incluis.

Het afgeronde verhaal is geschreven door Olivier Marin, een Fransman, maar hij voelt zich nauw verwant met BelgiŽ en meerbepaald Brussel dat hij regelmatig bezoekt. Als autodidact (!) doorliep hij een leerproces door de strips van Kuifje en Blake en Mortimer na te tekenen en er eigen verhalen van te fabriceren. Voor Het Geheim van de Traction 22 tekende hij de decors en de wagens. De personages liet hij over aan …milio Van der Zuiden. Omdat dit album bij de kleine Franse uitgeverij Paquet al na ťťn maand moest worden herdrukt en het ook in het Nederlands en Duits verschijnt, kreeg Marin groen licht om een tweede verhaal met Margot te bedenken. Het zal verschijnen in 2010.

> DAVID STEENHUYSE
oktober 2009

Externe recensie, bron: GODDEAU.com (link)
Met een lichtvoetige pastiche debuteren Olivier Marin en Emilio Van der Zuiden in het Nederlands. De combinatie van klare lijn met een humoristisch verhaal zonder pretenties werkt wonderwel.

Olivier Marin is gefascineerd door auto's. Het is meerbepaald het merk CitroŽn dat zijn voorkeur wegdraagt. Enkele jaren geleden bedacht hij een verhaal rond het mythische nummer 22 uit de Traction-reeks van deze Franse autoconstructeur. Dit model werd voorgesteld in 1934, maar schopte het uiteindelijk niet tot de productiefase. Slechts enkele exemplaren rolden er ooit van de band. Dit is voor Marin aanleiding genoeg om rond deze wagen een lichtvoetig detectiveverhaal te breien dat volledig in de zorgeloze sfeer van de jaren vijftig baadt.

Op de redactie van een Parijs' automagazine wordt volop gewerkt aan een speciale editie. De hoofdredacteur bezorgt Margot, de enige vrouwelijke medewerker, een onmogelijke opdracht. Hij vraagt haar een bijdrage te schrijven over de Traction 22 van CitroŽn. Margot begint met veel inzet en durf aan haar taak, en beetje bij beetje komt ze stilaan dichter in de buurt van de mythe. Stilaan ruiken haar mannelijke collega's onraad en trachten ze haar plannen op weg naar een grote scoop te dwarsbomen.

Bedenker Marin staat niet alleen in voor het verhaal, maar ook de decors en voertuigen in dit album komen van zijn hand. In Emilio Van der Zuiden vond hij dan weer de perfecte kompaan voor het uitwerken van de personages en het opmaken van een storyboard. De tekeningen blinken niet uit door hun dynamiek, maar dit stoort helemaal niet in deze retrostrip. Heren met stoere kinnen en de klinkende fysiek van Margot maken dit plaatje af. Verder zijn het ook de auto's die een grote rol spelen in deze strip. Marin tekent ze overtuigend en met oog voor het kleinste detail. Zijn tekenwerk vermengt naadloos met dat van Van der Zuiden.

Oorspronkelijk was dit verhaal opgevat als een one-shot. De kleine uitgeverij Silvester kende er echter meteen een onverwacht succes mee en zette dan ook snel het licht op groen voor meer avonturen van Margot. Het is overigens niet de eerste keer dat deze uitgeverij een onverwachte topper in huis haalt. Zo is Lincoln (vertaald door Daedalus) op enkele jaren tijd een moderne klassieker geworden. Door de ongewone combinatie van klassiek tekenwerk en een licht, humoristisch verhaal slagen de auteurs er goed in om een nostalgische strip te maken die ook relevant blijft voor de moderne lezer.

Marc Bastijns
7 December 2009


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.