Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 7.73 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Wollodrin-7.jpg

Reeks Wollodrïn

Auteur(s) David Chauvel (tekst), Jérôme Lereculey (tekeningen), Lou (inkleuring)

Genre Fantasy

Pagina's 56

ISBN 9789463062947 (hardcover)

Prijs € 16,95 (hardcover)

Prijs: € 16,95 (Hardcover)

Wollodrïn07 - Het vuur van Wffnir 1

Met dit verhaal wordt het Wollodr´n-universum uitgebreid met een initiatievertelling, die toont dat de jeugd van een Orc in niets verschilt van die van een mensenkind.

Iedere lente worden jonge Orc-krijgers voor hun vorming op krijgstocht gestuurd tegen de naburige clans. Een van hen is W´nhbor, wiens nachten worden geteisterd door een verwoestende draak. En overdag wordt hij gekweld om hen te vergezellen, maar weet niet dat W´nhbor en zijn vrienden een plan smeden dat hun allen in een vloedgolf van tranen en verderf zal storten...

Dit is het eerste deel van het tweeluik. Wollodr´n is een reeks van tien delen.

Snelle bestellers krijgen bij de hardcover GRATIS een luxe A3-kunstdruk bij cadeau, OP=OP!

Pagina's

Reageer via FaceBook

07 - Het vuur van Wffnir 1 recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: FANTASY WERELD (link)
Jonge orc-krijgers kunnen elke lente laten zien dat ze grote krijgers zijn door een tocht naar andere clans te maken. W´nhbor is van plan om met deze tocht mee te gaan en te laten zien hoe sterk hij is. Hij droomt alleen vaak over de verwoestende draak Wffn´r, die vele dorpen heeft uitgeschakeld. De tocht gaat beginnen en zelfs de zus van W´nhbor, genaamd W´nhart, gaat mee met de tocht, niet wetende hoe erg deze tocht gaat wordenů

Bijzonder verhaal over orcs
Wollodr´n is een serie waarin orcs een grote rol spelen. Het vuur van Wffn´r is het eerste deel van het vierde tweeluik in deze serie en richt zich vooral op de clan van W´nhbor. Hoewel het aan te raden is om de vorige delen in deze serie te hebben gelezen, is het niet noodzakelijk om de andere strips te lezen. Het verhaal van W´nhbor is een verhaal op zich en is dus prima los te lezen. In deze graphic novel is het goed te zien hoe een orcgemeenschap te werk gaat en hoe de jonge krijgers in een clan zichzelf willen bewijzen voor de rest van de groep. Hierbij worden er kleine verwijzingen gemaakt naar grote oude veldslagen en Wffn´r, een gevaarlijke draak.

W´nhbor is een vrij sympathieke orc die je volgt op zijn reis. Het verhaal is interessant om te lezen, maar voelt op bepaalde punten nog wat traag aan. De vaart in het verhaal zou een tikkeltje hoger mogen, aangezien er nog niet heel veel gebeurt in het verhaal. Het volgende deel kan hierin waarschijnlijk veel goed maken, aangezien het einde van dit verhaal een grote cliffhanger heeft waardoor je zeker nieuwsgierig wordt naar het vervolg.

Girlpower en mooi kleurgebruik
In Het vuur van Wffn´r is goed te merken dat er een feministische blik is geworpen op orcs. W´nhart is een vrouwelijke orc die de krijgers vergezelt op hun reis en op bepaalde momenten nog sterker is dan de mannelijke orcs. W´nhart is een perfect voorbeeld van girlpower, aangezien ze sterk in haar schoenen staat en de mannen de baas kan zijn. Ze is moedig en weet zeker ervoor te zorgen dat je respect voor haar krijgt.

De tekenstijl is ook naar behoren, voornamelijk het kleurgebruik is heel opmerkelijk. De orcstam wordt vooral gekenmerkt door natuurlijke kleurelementen. De kleuren zijn zacht en daardoor fijn om te aanschouwen. Gebieden als mooie grasvelden, maar ook ruig gebergte, worden op mooie wijze toegelicht op de illustraties. Daarbij zijn de orcs goed uit elkaar te houden door hun huidskleur, lichaamsbouw en andere uiterlijke kenmerken zoals sieraden, kleding en karakteristieke gelaatstrekken. Afhankelijk van de sfeer van het verhaal past de huidskleur van de orcs zich ook aan, zodat de orcs mooi overvloeien in de omgeving. Dit is een knap staaltje werk! De gevechten worden ook goed uitgebeeld zonder dat er veel tijdsprongen worden genomen waardoor gevechten onduidelijk kunnen worden.

Conclusie
Het vuur van Wffn´r is qua tempo misschien niet het meest spetterende verhaal, maar geeft wel hoge verwachtingen voor het vervolg. W´nhbor, W´nhart en de andere orcs weten je als lezer zeker te intrigeren en laten zien dat ondanks hun ruige uiterlijk, orcs ook veel gevoelens hebben en vechten voor hun volk. Deze fantasywezens worden vaak slecht afgebeeld in fantasyboeken en -series, maar hier zie je juist de goede kant van deze wezens. De tekenstijl is naar behoren en het kleurgebruik verdient zeker veel complimenten, waardoor de illustraties aangenaam zijn om te zien. Het einde geeft hoge verwachtingen voor het afsluitende deel van dit tweeluik. Orcs zijn niet zo slecht als gedacht!

* * * 1/2 (3,5 van 5 sterren)

SAMENVATTING
Het vuur van Wffn´r is qua tempo misschien niet het meest spetterende verhaal, maar geeft wel hoge verwachtingen voor het vervolg. W´nhbor, W´nhart en de andere orcs weten je als lezer zeker te intrigeren en laten zien dat ondanks hun ruige uiterlijk, orcs ook veel gevoelens hebben en vechten voor hun volk. Deze fantasywezens worden vaak slecht afgebeeld in fantasyboeken en -series, maar hier zie je juist de goede kant van deze wezens. De tekenstijl is naar behoren en het kleurgebruik verdient zeker veel complimenten, waardoor de illustraties aangenaam zijn om te zien. Het einde geeft hoge verwachtingen voor het afsluitende deel van dit tweeluik. Orcs zijn niet zo slecht als gedacht!

Joost Zuijderduijn

Externe recensie, bron: STRIPINFO (link)

Deze reeks is eigenlijk ontstaan uit de samenwerking van Chauvel en Lereculey voor de concept reeks ö7ö. Samen maakten ze het album ôzeven dievenö dat zich in de fantasywereld Wollodr´n afspeelde en waarin een groepje werd samengesteld om de schat van de dwergen te stelen. Blijkbaar is de samenwerking tussen beide heren zo goed bevallen en viel er nog veel meer te vertellen over hun fantasy wereld want na die one shot volgde al vlug nog een tweeluik. Nu zijn we al drie diptieken verder en is dit dus het eerste deel van een nieuw tweeluik.

In tegenstelling tot de vorige verhalen staan in dit verhaal de Orcs centraal. Net zoals bij indianen, moeten ook Orcs een initiatie ondergaan vooraleer ze als volwassenen worden beschouwd. Iedere lente worden jonge Orc-krijgers voor hun vorming op krijgstocht gestuurd tegen de naburige clans. Dit jaar zullen ook W´nhbor en zijn vrienden mee mogen gaan.
Winhbor heeft regelmatig nachtmerries over draken, dit blijkt een onverwerkt jeugdtrauma te zijn. Maar naast zijn nachtmerries wordt hij ook geteisterd door Winhart, zijn zus, die het niet kan laten om hem altijd te plagen. Als ze de raad der ouderen weet te overtuigen dat ook meisjes mee mogen gaan op de initiatie, en ze zelfs in haar broers groep wordt geplaatst lijkt de hemel op Winhbor neer te storten. Hij vindt namelijk niet alleen dat vrouwen alleen maar goed zijn voor de was en de plas, hij had samen met zijn vrienden grootsere plannen dan een naburige clan te overvallen. Winhbor heeft zijn vrienden overtuigd dat Wffn´r, de draak uit zijn nachtmerries, over een fabelachtige schat beschikt, en die willen ze stelen!

David Chauvel plaatst de Orcs voor een keer op de voorgrond, normaal gezien worden ze in fantasy verhalen maar gebruikt als domme oorlogszuchtige wezens, maar nu krijgen ze meer diepgang. JÚrome Lereculey heeft ondertussen al een stevige reputatie opgebouwd als het gaat om scŔnes spectaculair in beeld te brengen Zo brengt hij dit keer in enkele paginaĺs een spectaculaire jacht op paarden in beeld. Ook ôde vlakte der duizend dodenö levert enkele beklijvende paginaĺs op!

Kortom Chauvel en Lereculey weten ons weer aangenaam te verrassen en laten ons al weer reikhalzend uitkijken naar het einde van dit verhaal. Gelukkig is de vertaling al aangekondigd, en verschijnt het afsluitende deel nog dit jaar!

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Aardig portfolio

Terwijl deel 9, het eerste deel van het laatste tweeluik, al is aangekondigd in het Frans gaf Silvester kort na elkaar de twee delen uit van het vierde tweeluik met de titel Het Vuur van Wffn´r. Dat vuur is afkomstig van de draak Wffn´r, hoewel diens ware gedaante een bescheidener omvang kent. De jonge Orc-krijger W´nhbor krijgt daar weldra mee te maken als hij op krijgstocht, als onderdeel van zijn initiatie, naar naburige clans moet gaan bakkeleien. Zijn zus, die hem ook nadrukkelijk bemoedert sinds het heengaan van hun echte moeder, moet met haar broer en de andere krijgers mee. Dat vindt ze zelf helemaal niet erg, haar broer daarentegen... De eerste confrontatie met de draak wekt oude jeugdtrauma's op, maar er schuilt een nog groter gevaar in de kloof van DraŰhr (ja, David Chauvel strooit kwistig met umlauten in deze fantasystrip) die naar de vlakte der duizend doden leidt. Wanneer de krijgers de kloof betreden, gaan de poppen aan het dansen en valt je mond open van verbazing. En dat is dan nog maar het eerste deel van het tweeluik. In het vervolg komen vroegere personages terug.

We kunnen ons best inleven met seuterige elfen, norse dwergen of ander fantasygebroed. Met orcs hebben we dat over het algemeen wat minder. Maar hier slaagt Chauvel er toch in om de emoties van de personages geloofwaardig te laten overkomen, zelfs met hoektanden die ver uit hun bek steken. Hij wordt daarbij geholpen door JÚr˘me Lereculey die intussen een aardig portfolio aan straffe strips bij elkaar heeft getekend. We hebben hem nog nooit betrapt er de kantjes vanaf te lopen. Een volgend project tekent hij op scenario van Yann voor uitgeverij Dupuis. Het is pas in 2019 te verwachten, na het vijfde en laatste tweeluik van Wollodr´n.

DAVID STEENHUYSE --- december 2017


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.