Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 11.77 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle De verdwaalde kapitein strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-De-verdwaalde-kapitein-1.jpg

Reeks De verdwaalde kapitein

Auteur(s) Jacques Terpant (tekeningen)

Genre Actie / avontuur

Pagina's 56

ISBN 9789463062459 (softcover)
9789463062442 (hardcover)

Prijs € 7,95 (softcover)
€ 16,95 (hardcover)

Prijs: € 7,95 (Softcover)

Prijs: € 16,95 (Hardcover)

De verdwaalde kapiteinBoek 1 van 2

1763, naar aanleiding van het verdrag dat de Zevenjarige Oorlog beŽindigde, draagt de koning van Frankrijk Amerika aan de Engelsen over. Maar in tegenstelling tot wat Voltaire dacht, gaat het niet om een paar hectares sneeuwlandschap, maar om het equivalent van het hedendaagse Canada en een twintigtal staten van de Verenigde Staten. Terwijl de weinige Franse soldaten hun bezittingen voor de roodjassen achterlaten, komen de Indianen in opstand.

Aangevoerd door Chief Pontiac nemen ze de vestingwerken van de Fransen over. Bij Fort de Chartres, aan de oevers van de Mississippi, zal de enige Franse kapitein die nog op zijn post is, het allerlaatste fort moeten overdragen aan de Engelsen. Maar hoe kunnen ze hun Indiaanse bondgenoten, met wie ze hebben geleefd en soms zelfs getrouwd zijn, in de steek laten? Hoe kunnen ze gehoorzamen aan de bevelen van de koning zonder hen te verraden? Hoe kunnen ze hen helpen zonder zichzelf te verliezen? Maar wat wil de koning nou eigenlijk echt?

Dit boek bevat tevens 8 pagina's extra boordevol historische achtergrondinformatie!

Pagina's

Reageer via FaceBook

Boek 1 van 2 recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Wat zou de wereld er anders uitgezien hebben indien de Fransen de 7-jarige oorlog gewonnen hadden en hun kolonies hadden behouden. De wereldtaal zou geen Engels zijn maar Frans omdat Amerika toen grotendeels een kolonie was van Frankrijk. Denk daar maar eens over na.

Toen de Fransen omstreeks 1524 voor het eerst voet zetten op Noord-Amerika waren hun bedoelingen vreedzaam. Ze wilden gewoon samenleven en handel drijven met de inheemse bevolking. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in vele Frans getinte plaatsnamen en achternamen in Noord-Amerika, maar dit terzijde.

Terug naar de 2-delige reeks waarvan nu het eerste deel wordt besproken...

Toen het verdrag van Parijs werd ondertekend betekende dit een volledige overdracht van alle kolonies, handelsposten en forten aan de Britten. Maar dat is buiten de wil van de indiaanse stammen gerekend die de slachtingen van de nieuwe heerser meer dan beu zijn en zich hiertegen verzetten. Het enige fort dat nog in handen is van de Fransen wordt bestuurd door Kapitein De Saint-Ange die niet kan kiezen tussen overgeven aan de Engelsen of waken over het lot van zijn bondgenoten.

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit album slechts net iets meer is dan een opsomming van gebeurtenissen. Bovendien voldoet het naar mijn gevoel niet qua uitwerking. Voor mij is dat dan ook een afknapper omdat ik overtuigd was van Jacques Terpant zijn teken- en vertelkunst (zie recensie: Zeven ruiters 3 - De brug van Sťpharťe). De personages worden onvoldoende uitgediept om hun beslissingen te verstaan.
De tekeningen zijn verzorgd en de achtergronden voldoende opgevuld, maar de karakters komen op veel plaatsen te houterig over om te voldoen. Hopelijk zal het tweede deel soelaas brengen en deze reeks toch net dat tikkeltje meer geven die ze verdient.

- $tripofiel

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
In de achttiende eeuw strekte het Franse rijk zich ook uit over Noord-Amerika waar nog altijd de Franse invloed merkbaar is in Frans sprekend Canada en steden als New Orleans en St. Louis in de Verenigde Staten. De Fransen schoten goed op met de indiaanse stammen. Ze leefden ermee samen, dreven er handel mee en sommigen onder hen trouwden zelfs met indiaansen en kweekten kindjes. Er was wederzijds respect. Maar toen verloor moederland Frankrijk de Zevenjarige Oorlog en moest het volgens het verdrag van Parijs alle kolonies, handelsposten en forten overdragen aan de Britten. Het zorgde er mee voor dat de VS nu een Engelstalig gebied is en niet Spaans- of Franstalig.

De enige Franse kapitein in het Fort de Chartres ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan en vraagt zich met velen af wat er nu moet gebeuren. De eensgezindheid tussen de Franse kolonisten en hun indiaanse broeders is nog steeds groot en er komen schermutselingen tegen Britse veroveraars. De indianen willen oorlog voeren tegen de nieuwkomers terwijl de Fransen in feite de bevelen van hun overzeese oversten en koning moeten volgen.

De aanpak van Jacques Terpant is te academisch om werkelijk te boeien. De historische en goed gedocumenteerde achtergrond brengt ons heel wat bij (het spoorde ons zelfs aan om achteraf op Wikipedia nog wat extra info te lezen), maar het kan niet zo eenzijdig zijn zoals Terpant het wil laten uitschijnen. Het is extreem goed versus extreem slecht en dat ondermijnt de geloofwaardigheid van het geheel. Die starre visie strekt zich zelfs uit in het (saaie) artikel achterin het album waarin een verwijtende toon wordt aangeslagen. Hij laat ook steken vallen in zijn realisme, maar tegelijk maskeert hij het voortreffelijk en slim met een degelijk geschilderde inkleuring.

De Verdwaalde Kapitein is toch wat een tegenvaller in vergelijking met het semi-mysterieuze Zeven Ruiters van Terpant, weliswaar gebaseerd op een roman van iemand anders. Maar het eerste deel kan net zo goed een albumlange inleiding zijn voor het vervolg van het tweeluik waarin avontuur en drama meer op de voorgrond komen te staan. Daar ziet het er toch naar uit volgens de laatste pagina's van deel 1... Allez, we zullen weer wachten om een eindoordeel te vellen tot we dat album ook gelezen hebben.

DAVID STEENHUYSE --- mei 2017

Externe recensie, bron: Game4Me (link)
Strips met een historische basis zijn vaak reeksen die ťcht kunnen boeien en een meerwaarde bieden. Ze blijven weg van goedkoop entertainment en trachten dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen die de historie van de mensheid hebben gevormd. Ook De Verdwaalde Kapitein is zoín reeks.

De Verdwaalde Kapitein van auteur Jaques Terpant speelt zich af in de achttiende eeuw, ten tijde van de strijd tussen de lokale bevolking, Fransen en de zogenaamde Engelse Roodjassen. Een akkoord beŽindigd de zevenjarige oorlog waarin een groot stuk van het Amerikaanse vasteland wordt overgedragen aan Groot-BrittanniŽ, maar we volgen het verhaal van een kapitein die dit niet zonder slag of stoot wil laten passeren.

Dit verhaal in twee delen start met een historische grondslag en toont een Frans deel van de bezetters die hebben verbroederd met indianen en er zelfs verliefd zijn op geworden. Een pleidooi voor acceptatie, maar evenzeer gewoon een historisch interessante strip met knappe en gedetailleerde tekeningen. De strijd tussen de Franse Kapitein, en de Britse kapitein is eentje die lijkt te gaan ontsporen, wat vast en zeker een spectaculair tweede deel zal opleveren.

De Verdwaalde Kapitein is een reeks in twee delen en wie van historische verhalen houdt, is bij deze reeks zeker en vast aan het goede adres. Interessant verhaal, boeiende personages en een historische grondslag. Topnummer.

8/ 10


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door SWP Producties.