Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 11.77 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Uur-U-9.jpg

Reeks Uur U

Auteur(s) Bojan Kovacevic (tekeningen), Fred Duval (tekst), Jean-Pierre Pécau (tekst)

Genre Diversen

Pagina's 56

ISBN 9789463062114 (softcover)
9789463062107 (hardcover)

Prijs € 8,95 (softcover)
€ 16,95 (hardcover)

Prijs: € 8,95 (Softcover)

Prijs: € 16,95 (Hardcover)

Uur U09 - Apocalyps in Texas

Uur U is een reeks complete verhalen waarin historische gebeurtenissen een andere draai krijgen.

Oktober 1962. De raketcrisis in Cuba leidt tot een nucleaire oorlog, die zorgt voor de vernietiging van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten verscheurd achterlaat. Vier jaar later besluiten Groot-Brittannië en Frankrijk, de laatste twee nog bestaande kernmachten, in te grijpen teneinde de territoriale integriteit van de voormalige VS te verzekeren tegen de bedreiging uit Mexico, waar nog steeds de bittere smaak van de Alamo is achtergebleven.

Dit deel is getekend door Bojan Kovacevic, tekenaar van Arctica

Snelle bestellers krijgen er bij de hardcover GRATIS een luxe A3-kunstdruk bij cadeau, OP=OP!

Pagina's

Reageer via FaceBook

09 - Apocalyps in Texas recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Kantelmomenten in de geschiedenis. Je hoort het wel vaker zeggen. Maar iets wordt maar een kantelmoment indien de geschiedenis volledig anders zou zijn of worden indien het moment waarvan sprake anders was verlopen.

Dat is het uitgangspunt van de reeks Uur U. Belangrijke momenten uit de 20e eeuw verlopen anders dan hoe het was en de gevolgen ervan zijn werkelijk dramatisch te noemen.

In dit negende album is het kantelmoment de rakettencrisis op Cuba, begin jaren 60. In plaats van met een sisser af te lopen escaleert één en ander en wordt er een heuse kernoorlog uitgevochten. Gevolg: de Sovjet-Unie wordt volledig vernietigd en ook in de VS wordt de geschiedenis herschreven. Bij 1 van de aanvallen wordt ook het Witte Huis getroffen en zal Kennedy het dus nooit tot in Dallas halen.

In zijn plaats wordt Kissinger president, maar hij kan het land niet bijeen houden. Het zuiden wil zich afscheiden onder een Beschermer en ene Nixon, gouverneur van Californië probeert ook op opportunistische wijze een slaatje te slaan.

Dat is het gegeven. Tegen deze achtergrond trekken de Mexicanen de Rio Grande over en worden oude kernarsenalen bedreigd. Britten en Fransen, de sterkste naties na de kerncatastrofe, proberen de situatie te redden. Maar de échte inzet zijn niet de kernwapens voor de Mexicanen.

Het verhaal is vrij complex en maar in de tweede helft van het album wordt duidelijk hoe de situatie juist is en wie welke rol speelt. Hierdoor heb je er baat bij om na het lezen gewoon te herbeginnen, want dan valt er veel op zijn plaats.

Deze manier van werken gebruiken scenaristen Fred Duval en Jean-Pierre Pecau wel meer. Ze komen er ook mee weg, juist omdat alles op zijn plaats valt en er weinig losse eindjes overblijven. Het nadeel is wel dat er lange gesprekken gevoerd worden tussen figuren waarin de situatie moet verduidelijkt worden. Dat gaat soms wat ten koste van de actie, maar dat wordt vakkundig opgevangen door een gedoseerde verteltechniek.

In deze conceptreeks variëren de tekenaars. Dit album is van de hand van Boyan Kovacevic. Zijn tekenstijl komt vrij druk over, waardoor je je aandacht er echt wel bij moet houden, want zowel op vlak van verhaal als met de tekeningen mis je veel als je te rap wil zijn.

De historische figuren die komen opdraven zijn goed herkenbaar.

De reeks Uur U blijft ons steeds verbazen met verrassende wendingen uit de geschiedenis van de 20e eeuw. Heel vaak gaat het om momenten waarbij Fransen en/of Amerikanen zijn betrokken. De koningskwestie of een ander markant feit in ons landje zal wel niet aan bod komen.

In het Frans, waar de reeks Jour J heet, zit men ondertussen al aan album 27! Silvester biedt ons de keuze tussen hard- en softcover, en als je eens een album wil proberen is dat perfect mogelijk: de verhalen staan allemaal op zichzelf (met uitzondering van het tweeluik Rode september/Zwarte oktober).

- Fumetti

Externe recensie, bron: GEEKSTER (link)
… de Koude Oorlog toch niet zo koud was? Dat is de denkoefening waarmee UUR U van start gaat. Deze titel is het negende deel van deze alternatieve geschiedenisreeks, en deze keer is de vraag van vandaag: wat als de Russische en Amerikaanse vingers toch een weg vonden naar de grote rode knop?

UUR U Apocalyps in Texas splitst zich op in drie grote verhaallijnen. Eerst komt het grote overkoepelende plot aan bod. Centraal staan hier de politieke machtsspelletjes, waarbij alle kanten zo heelhuids mogelijk doorheen het conflict willen geraken. Zo heb je onder andere dé verkozen president, een aantal zelfverklaarde presidenten, Mexicaanse militairen, Franse paratroepen en Engelse troepen. Dit gedeelte had door de grote hoeveelheid droge tekst beter in boekvorm gegoten geweest.

Vooraleer Duval en Pécau echter beginnen met hun langdradige alternatieve geschiedenisles, is het tijd om kennis te maken met de “held” van het boek: Kapitein Georges-Emile Crenn. Zijn reis hier begint met een ontmoeting met de Britse officier Lord Grey en de Amerikaanse staatssecretaris. Deze drie mannen steken hun koppen bijeen in een verlaten speelgoedwinkel om een strategie op te stellen voor de toekomst van Amerika. Dat ze hierdoor stukken speelgoed gebruiken als pionnen op hun kaart is een leuke visuele touch.

Crenn moet met zijn squad een kernraketbasis gaan beveiligen. Deze geheime locatie werd over het hoofd gezien wanneer de USA al hun wapens moesten ontmantelen die ook maar een piepje op de geigerteller gaven. Al bij al lezen deze stukken vrij vlot en soms voelt het warempel zelfs spannend aan. Uiteindelijk is dit verhaal gewoon een vlotlopende militaire operatie en doet het niet echt iets dat je niet eerder en beter ergens anders hebt gezien. Voor karakterontwikkeling ga je ook ver mogen zoeken. Maar dan…

Dan is er nog de derde verhaallijn: een groep KKK’ers heeft, onder leiding van een diepgelovige cowboy, het in z’n bol gekregen om de handen te leggen op die verborgen kernraket. Hun destructieve queeste om de wereld nog wat meer om zeep te helpen is voor mij het hoogtepunt van dit album. Dit komt vooral door hoe volledig losgeslagen hun ensemble is. Deze verhaallijn zou beter thuishoren in één van de betere Vertigo-reeksen zoals Preacher, waar het volloopt met psychopathische rednecks.

Deze mix van drie verhaallijnen voelt wat vreemd aan: je hebt het zware stoffige narratief, een typische militaire missie en dan heb je nog het buitenbeentje dat de ultragewelddadige hillbilly’s belicht.
Saaie scènes & oude foto’s

Desondanks de prachtige cover, slaagt de tekenstijl van het album er niet in om een blijvende indruk achter te laten. Alles is echter aanwezig: de pagina’s krioelden van de details, de gezichten zijn verschillend genoeg om alle personages gemakkelijk te onderscheiden, en het schaduwwerk is ook lekker precies. Desondanks al deze positieve punten is deze tekenstijl vrij generisch en te proper. Deze stijl gebruiken tekenaars wel vaker in het realistische stripgenre.

Naast de neutrale tekenstijl heeft Kovacevic toch iets speciaal toegepast in deze strip. Sommige van de achtergronden voelen aan als ingekleurde oude foto’s, net alsof ze getrokken zijn met een originele Leica. Deze tekeningen geven sommige scènes een ware geschiedkundige toets.

Deze strip is geen topper, en dat komt vooral door de verschillende verhaallijnen die clashen, en hoe deze soms beter thuishoren in een ander medium (het narratief in boekvorm). Daarnaast heb je nog een brave tekenstijl die alle hokjes aanvinkt, maar toch iets meer leven kan gebruiken.

Externe recensie, bron: STRIPNIEUWS (link)
In de reeks Het Uur U spelen strips zich af in een ‘what if’ verleden. In dit geval is het 1967. De USA heeft de Sovjet Unie vernietigd naar aanleiding van de Cuba-crisis. Daarom zijn ze uit de VN Veiligheidsraad gezet en hebben ze nog maar weinig vrienden, te weten de oud-bondgenoten Frankrijk en Engeland. Bovendien kon de Sovjet Unie nog net voor de totale vernietiging raketten afvuren op de USA die het land deels hebben verwoest. Om die reden zien de Mexicanen hun kans schoon Texas terug te vorderen dat hen ooit werd afgepakt door de USA. Maar ook een aantal Texaanse groeperingen ziet gelegenheid om zich af te scheiden van de USA. Een militie onder leiding van een godsdienstfanaticus en vermeend aanhanger van de Ku Klux Klan probeert een nucleaire basis in handen te krijgen om de daar gestationeerde raketten te gebruiken als pressiemiddel. De wereldleiders onder leiding van generaal De Gaulle zien dat niet zitten en geven Engelse en Franse commando’s opdracht de basis veilig te stellen en op die manier de president van de verminkte USA, Kissinger, te hulp te schieten. Zijn grootste tegenstander is de leider van de opstandige groeperingen in eigen land, Charlton Heston. Vette knipogen naar heden en verleden dus. Voor wie wil weten hoe dit allemaal afloopt kan ik dit album van harte aanbevelen.

Het Uur U is een bijzonder aardige reeks vanwege de hoofdrollen van historische figuren, geplaatst in een geheel ander historisch perspectief dan waaruit we ze kennen. En ook zijn de doorgetrokken denklijnen, de ‘what if’s’ zonder meer aardig. Het geeft in elk geval te denken over hoe de aarde er ook uit had kunnen zien. Misschien mogen we ons wel gelukkig prijzen met de huidige toestand in de wereld.

Externe recensie, bron: STRIPINFO (link)
Kantelmomenten in de geschiedenis. Je hoort het wel vaker zeggen. Maar iets wordt maar een kantelmoment indien de geschiedenis volledig anders zou zijn of worden indien het moment waarvan sprake anders was verlopen.

Dat is het uitgangspunt van de reeks Uur U. Belangrijke momenten uit de 20e eeuw verlopen anders dan hoe het was en de gevolgen ervan zijn werkelijk dramatisch te noemen.

In dit negende album is het kantelmoment de rakettencrisis op Cuba, begin jaren 60. In plaats van met een sisser af te lopen escaleert één en ander en wordt er een heuse kernoorlog uitgevochten. Gevolg: de Sovjet-Unie wordt volledig vernietigd en ook in de VS wordt de geschiedenis herschreven. Bij 1 van de aanvallen wordt ook het Witte Huis getroffen en zal Kennedy het dus nooit tot in Dallas halen.

In zijn plaats wordt Kissinger president, maar hij kan het land niet bijeen houden. Het zuiden wil zich afscheiden onder een Beschermer en ene Nixon, gouverneur van Californië probeert ook op opportunistische wijze een slaatje te slaan.

Dat is het gegeven. Tegen deze achtergrond trekken de Mexicanen de Rio Grande over en worden oude kernarsenalen bedreigd. Britten en Fransen, de sterkste naties na de kerncatastrofe, proberen de situatie te redden. Maar de échte inzet zijn niet de kernwapens voor de Mexicanen.

Het verhaal is vrij complex en maar in de tweede helft van het album wordt duidelijk hoe de situatie juist is en wie welke rol speelt. Hierdoor heb je er baat bij om na het lezen gewoon te herbeginnen, want dan valt er veel op zijn plaats.

Deze manier van werken gebruiken scenaristen Fred Duval en Jean-Pierre Pecau wel meer. Ze komen er ook mee weg, juist omdat alles op zijn plaats valt en er weinig losse eindjes overblijven. Het nadeel is wel dat er lange gesprekken gevoerd worden tussen figuren waarin de situatie moet verduidelijkt worden. Dat gaat soms wat ten koste van de actie, maar dat wordt vakkundig opgevangen door een gedoseerde verteltechniek.

In deze conceptreeks variëren de tekenaars. Dit album is van de hand van Boyan Kovacevic. Zijn tekenstijl komt vrij druk over, waardoor je je aandacht er echt wel bij moet houden, want zowel op vlak van verhaal als met de tekeningen mis je veel als je te rap wil zijn.

De historische figuren die komen opdraven zijn goed herkenbaar.

De reeks Uur U blijft ons steeds verbazen met verrassende wendingen uit de geschiedenis van de 20e eeuw. Heel vaak gaat het om momenten waarbij Fransen en/of Amerikanen zijn betrokken. De koningskwestie of een ander markant feit in ons landje zal wel niet aan bod komen.

In het Frans, waar de reeks Jour J heet, zit men ondertussen al aan album 27! Silvester biedt ons de keuze tussen hard- en softcover, en als je eens een album wil proberen is dat perfect mogelijk: de verhalen staan allemaal op zichzelf (met uitzondering van het tweeluik Rode september/Zwarte oktober).

- Fumetti

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK (link)
Bespaard
In deze alternatieve geschiedenis leidde de rakettencrisis van 1962 naar een nucleaire oorlog zonder weerga waarbij de Sovjet-Unie is verpulverd, de Verenigde Staten er niet veel beter aan toe is en ook in het conflictgebied Cuba de bevolking grotendeels is weggemaaid. Mexico aast op haar voormalige gebied Texas en zou net zo goed de hele VS willen inpalmen. Daar moeten de enige resterende grootmachten Groot-Brittanië en Frankrijk een stokje voor steken, al spelen er tegenstrijdige belangen (olie, macht, supprematie) mee.

De Franse versie van UUR U 9 dateert van 2012 en ondertussen voeden Amerikaans-Russische spanningen en Noord-Koreaans spierballengerol weer de ergste prognoses van doemdenkers. Ook Fred Duval en Jean-Pierre Pécau wijzen erop dat de mensheid nooit zijn lesje zal leren, want ondanks nucleaire winters en immense verliezen wedijveren diverse clubjes naar de macht. Van een extremistische, gewapende Ku Klux Klan-groep tot gouverneurs en zelfverklaarde presidenten die zich de rechtmatige heerser over de VS wanen. Leuk optreden van de schietgrage egotripper Charlton Heston in deze context overigens. Bij de uitvoerende en naar hogerhand luisterende macht vinden we een contingent para's terug die op vreselijke ontdekkingen stuit en die mee de bikkelharde, spannende actie in dit verhaal bepaalt.

Apocalyps in Texas is opnieuw een boeiende denkoefening geworden om de geschiedenis een andere wending te geven. Gelukkig zijn we hier in realiteit van bespaard gebleven.

DAVID STEENHUYSE
--- maart 2017


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door SWP Producties.