Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 7.73 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle SGF strips

  • SGF
   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-SGF.png

Reeks SGF

Auteur(s) Simon Spruyt (tekeningen)

Genre Novelle

Pagina's 80

ISBN 9789058854278 (actie)

Prijs: € 9,95 (Hardcover)

Actieprijs: € 9,95 (Actie)

SGFSGF

Van 19,95 voor 9,95. Dat is een voordeel van 10 euro!

SGF Spruyt dient niet meer aan het grote publiek voorgesteld te worden. Generaties lezers zijn opgegroeid met de producties van de studio's S.G.F. Spruyt. Generaties auteurs lieten zich door diezelfde producties beÔnvloeden. Maar ligt niet in die buitenproportionele bekendheid van auteur en werk de noodzaak verscholen tot een nadere kennismaking met de mens zelve? Want laat ons niet vergeten dat S.G.F. Spruyt ook dat was, een eenvoudig mens. Dit album gaat op zoek naar de mens achter de mythe.

SGF is een reconstructie van het werk en het leven van S.G.F. Spruyt, een der voornaamste stripindustrialisten van zijn tijd.

Pagina's

Reageer via FaceBook

SGF recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: MOORSMAGAZINE.com (link)
SGF is de zogenaamde biografie van SGF Spruyt, een mislukte striptekenaar, die door een huwelijk met een dochter van een grote stripuitgever een grote carriŽre weet te maken binnen de stripwereld.

Daarmee geeft deze strip een uitermate cynisch beeld van de wereld van de grote stripuitgeverijen, waarbij Dargaud opmerkelijk genoeg met naam genoemd wordt. We krijgen en passant lessen in hard kapitalisme, volgen discussies met de duivel en zien hoe ver de onuitstaanbare hufter SGF in zijn persoonlijke leven gaat om zijn zakelijke ambities waar te maken.

Het boek wordt ingeleid door Juan Carlos Lopez die zegt namens de erven SGF Spruyt te spreken en met deze biografie "de mens achter de mythe SGF" te willen onthullen, maar op het laatste plaatje van zijn intro zien we hem een gouden koe met het hoofd van SGF uitmelken - er komen groene bankbiljetten uit...

Je moet goed zoeken om achterin het boek in de kleine lettertjes de auteur en tekenaar van het boek te vinden, en dat blijkt zowaar Simon Spruyt te zijn, die dus een fictieve biografie van zijn alter ego heeft gemaakt, waarin hij niet alleen de stripwereld op de hak neemt (met onder meer ook wat sneren naar de graphic novel) maar ook alle commerciŽle trends in die stripwereld.

Ondertussen presenteert Spruyt zichzelf hier op een voortreffelijke manier, want hij blijkt fraai van stijl te kunnen wisselen als het voor het verhaal uitkomt, zonder dat het totaalverhaal er rommelig van wordt, hij laat wat sterke zwartgallige humor zien en maakte een strip die in ieder geval voor stripliefhebbers een absolute aanrader is.

Externe recensie, bron: Peter Moerenhout (link)
'SGF' is een bundeling van de pagina's die Simon Spruyt publiceerde in Focus Knack. Hij geraakte aan die publicatiemogelijkheid dankzij de 'Focus Knack Stripstrijd' van 2007. Tien strips dongen mee naar de hoofdprijs, waaronder ook 'Parkinson & Alzheimer' van Seb C en ondergetekende. Tijd voor wraak dus.

Jammer genoeg voor de wraakgodinnen was dit een strip waar ik met plezier van verloren heb. Dat toont dit boek nogmaals aan.
Het boek vat in losse hoofdstukken, die duidelijk apart geconcipieerd werden, de opkomst en ondergang van een fictieve Simon Spruyt en zijn stripimperium samen. Die fictieve Simon Spruyt is een gewetenloze smeerlap. Eentje van het zuiverste water. Hij heeft ook gigantisch veel succes en schopt het zelfs tot godheid. Dat dit verhaal verzonnen werd staat dus buiten kijf. Wat echter geen fictie is, zijn de commentaren over de strip- en de wijde wereld die Spruyt kwijt kon in het verhaal. Zo geeft hij de term 'graphic novel' een veeg uit de pan, trakteert hij de grote verkoopketens op enkele muilperen en haalt hij het kapitalisme vlotjes onderuit.

Spruyt doet dit met een zeer vlotte tekenpen en bewijst het medium strip op zijn duimpje te kennen. Hij gebruikt bijvoorbeeld realistischere tekeningen wanneer hij citeert uit de beeldende kunst en bijna karikaturale tekeningen om emotie weer te geven. Op die manier herkent de lezer makkelijker citaat en emotie.

En citeren doet hij, zowel visueel (Jeroen Bosch, Winsor McCay, communistische propaganda, enz.) als in het verhaal (Star Wars, A Clockwork Orange, Amerikaanse voorlichtingsfilmpjes uit de jaren 50, enz.) Dat hij uit zowel populaire als klassieke cultuur citeert en dat dat niet eens botst, strekt de man tot eer en onderstreept zijn talent als verteller. In het verhaal zelf wisselt hij trouwens ook kots en kak af met slimmere humor.

De kleuren, voornamelijk door Maarten De Saeger, passen zich wonderwel aan aan emotie en actie. Het gebeurt veel dat een bepaalde plaat of pagina plots uit een totaal ander kleurenpalet wordt samengesteld om een verhalend element te onderstrepen. Klasse.

Dat het boek niet helemaal uit elkaar valt in de verzameling losse verhalen die het eigenlijk is hangt voor een deel af van hoe het concept werkelijkheid werd gemaakt. Er werden een proloog en een epiloog aan het verhaal toegevoegd en tussen de verschillende hoofdstukjes zitten prachtige prenten die als overgang tussen losse delen dienen. Ook schutbladen en cover (compleet met citaat van Vergilius op de achterkant) zijn gemaakt om binnen het concept te passen. Voorwaar: een mooie uitgave.

Misschien dat dit boek, gezien de vele commentaren en verwijzingen naar het medium zelf, door stripmakers of mensen die 'het wereldje' kennen nog iets beter gesmaakt wordt, maar smaken zal het vrijwel iedereen.


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.