Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 7.73 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle Operatie Overlord strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Operatie-Overlord-3.jpg

Reeks Operatie Overlord

Auteur(s) Bruno Falba (tekst), Davide Fabbri (tekeningen)

Genre Oorlog

Pagina's 48

ISBN 9789463061964 (softcover)
9789463061957 (hardcover)

Prijs € 7,95 (softcover)

Prijs: € 7,95 (Softcover)

Operatie Overlord3 - De batterij van Merville

Operatie Overlord, het begin van D-day. De grootste militaire operatie van de Tweede Wereldoorlog!

1944, Bulford Camp, Engeland. Adrien Bellefontaine, Canadees vrijwilliger en in zijn vrije tijd kunstenaar, tekent portretten van zijn strijdmakkers tijdens hun training voor operatie Overlord. Op het Engelse platteland bevindt zich een getrouwe reconstructie van de batterij van Merville, een belangrijk strategisch doelwit. Deze Duitse geschutspost, gericht op Sword Beach, moet tot elke prijs onschadelijk worden gemaakt om een geallieerde landing mogelijk te maken. De eenheid van Adrien moet de linkerflank dekken van de eenheid die de batterij inneemt. Ook al heeft hij er zelf niet voor gekozen, de jonge Canadees zal deel uitmaken van deze aanval.

Pagina's

Reageer via FaceBook

3 - De batterij van Merville recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: Game4Me (link)
Vorig jaar in september maakten we kennis met de nieuwe stripreeks Operatie Overlord. Operatie Overlord is de overkoepelende missienaam voor D-Day en alle andere operaties daarrond en de reeks zoomt telkens in op een andere gebeurtenis op een andere plaats. In nummer twee en drie gaan we naar Omaha Beach en De Batterij van Merville.

Het tweede nummer brengt ons naar Omaha Beach, de meest bekende locatie van D-Day in de tweede wereldoorlog. Iedereen kent wel de beelden van de tankegels op het strand, de bunkers op de klif en de boten vol soldaten die recht in een spervuur liepen. In dit nummer volgen we onder meer de bekende fotograaf Robert Capa, maar ook aan de kant van de Duitsers volgen we interessante figuren. Een opmerkelijk sterker album dan het eerste, vooral qua personages en art. Is het omdat Omaha Beach de bekendste locatie is en zo meer tot de verbeelding spreekt? Deels wel, maar Het is ook gewoon een knapper getekend album dat gestalte geeft aan razend interessante personages in de bloedrode zee van Omaha Beach.

overlord

Omaha Beach is een topnummer, en met De Batterij van Merville krijgt het opvolging. Hier krijgen we een compleet andere setting. Een training die de Batterij van Merville simuleert, en we maken opnieuw kennis met boeiende personages. Centraal staat Adrien Bellefontaine, een Canadese vrijwilliger, die portretten tekent van zijn medesoldaten. Opnieuw krijgen we straffe tekeningen en mooie dialogen, maar het voelt allemaal wat generische aan dan Omaha Beach. De setting of de gebeurtenis weet ons niet erg te boeien en we zijn ook minder gehecht aan de personages dan in het tweede nummer. Desalniettemin een mooie, historische reconstructie die voor oorlogsliefhebbers een enorm leuk verhaal brengt en zeker niet uit de toon valt naast de vorige twee albums. Maar uitblinken? Dat is niet weggelegd voor dit nummer.

Omaha Beach is zonder twijfel het beste album in de reeks tot dusver. Schitterende tekeningen, een herkenbaar verhaal voor velen en enorm boeiende personages langs beide kanten van de linie. De Batterij van Merville is dan weet veel minder boeiend qua algemeen verhaal en qua setting, maar de sterke personages en verhalen lijken een constante te blijven.

8 / 10

Externe recensie, bron: STRIPINFO (link)
In dit deel gaat het, zoals de titel zegt, over de batterij van Merville. Deze lag heel slecht gelegen aan de Normandische kust voor de geallieerden en bijgevolg diende deze uit dienst genomen te worden juist voor de officiŽle landing. We volgen een deel van de troepen die uitgekozen zijn om deze actie uit te voeren op de vooravond van D-day, en dan in het bijzonder twee van hen.

Norman en Adrien, twee mannen die ingedeeld zijn bij dit bataljon, maar voor de rest heel anders in het leven staan. Adrien, geboren en getogen in Quebec, is heel open en vriendelijk naar de rest van de wereld, terwijl Norman de stoere, gesloten grompot is. En de laatste heeft echt wel een probleem met Adrien. In het begin zou je nog kunnen denken dat het te wijten is aan de natuurlijke frictie tussen zulke twee uiteenlopende karakters, maar de geheimzinnige V blijkt er een grote rol in te spelen. Immers beide heren spreken af met haar...

Terwijl ik het persoonlijke verhaal van de twee mannen met V en de verrassende ontknoping ervan leuk vond om te lezen, vond ik de voorbereiding en de bevrijding van de batterij zelf eerder verwarrend. Niet dat het op zich moeilijk te begrijpen is: een doel en bevrijden, maar wel hoe het past in de D-day. Dit verhaal ging er een beetje vanuit dat je zelf al wist wat de batterij van Merville betekende. En dat was in mijn geval niet zo, wat er voor zorgde dat ik het toch even op wiki moest opzoeken om te snappen wat het breder kader was.

De tekeningen maken gebruik van karakterkoppen, in die zin dat je Norman gemakkelijk als een nazi-tronie zou kunnen zien terwijl Adrien een lief gezicht heeft.. passend met het karakter van de mannen. Ik ben fan van zulke koppen, dus was dat al direct een pluspunt.

In het kort: verrassend slot binnen een minder gekend verhaal

witam


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.