Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 7.73 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle Operatie Overlord strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Operatie-Overlord-1.jpg

Reeks Operatie Overlord

Auteur(s) Davide Fabbri (tekeningen), Michael Le Galli (tekst)

Genre Oorlog

Pagina's 48

ISBN 9789463061162 (softcover)
9789463061179 (hardcover)

Prijs € 7,95 (softcover)

Prijs: € 7,95 (Softcover)

Operatie Overlord1 - Sainte Mere-Eglise

De grootste militaire operatie van de Tweede Wereldoorlog!

Juni 1944. De geallieerden lanceren een groots offensief in Normandië,om Europa definitief van het nazi-juk te verlossen. Het strategische en menselijke belang van de operatie, onder leiding van generaal Eisenhower, is immens. Niet minder dan 160.000 mannen worden gedropt of aan land gezet op vijf Normandische stranden, ondanks de dreiging van slecht weer. Het is het begin van operatie Overlord, het begin van D-day.

Pagina's

Reageer via FaceBook

1 - Sainte Mere-Eglise recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: Game4Me (link)
De tweede oorlog blijft een boeiend onderwerp en een van de meest epische momenten in de geschiedenis blijft toch wel D-Day. In de nieuwe stripreeks Operatie Overlord krijgen we te zien hoe dat allemaal in zijn werk ging. Want we kennen allemaal Omaha Beach, maar wat daarrond gebeurde, is niet zo enorm bekend bij het grote publiek. Hopelijk levert het ook gewoon een leuke strip op.

De strip roept meteen een soort Band of Brothers-gevoel op. We volgen een compagnie paratroepen die per parachute het stadje Sainte-Mère-Eglise gaan proberen te heroveren, een strategisch belangrijke plek in de laatste dagen van de oorlog. We maken nog een korte periode mee in de basis waar mooi geschetst wordt dat soldaten ook maar mensen zijn die een verzetje nodig hebben en in dat opzicht is het een goed uitgeschreven verhaal. Waar we het na verloop van tijd iets moeilijker mee hebben, is de manier waarop er met emoties omgesprongen wordt.

overl

We zien vriendschapsbanden die duidelijk afgebakend zijn, maar wanneer er onvermijdelijke slachtoffers vallen, wordt daar erg koel mee omgegaan. Goed, je zit in een oorlog en het moet vooruit of je gaat er zelf aan, maar buiten één soldaat die het even allemaal verliest gaan de soldaten iets te koel om met de dood van hun vrienden. Los daarvan is het gewoon een goed en mooi oorlogsverhaal om te lezen en is het ook erg leuk getekend. Wie de wereldoorlogen op zijn interesselijstje staan heeft, vindt in Operatie Overlord een interessante reeks.

Sainte-Mère-Eglise is de eerste van de reeks en na het bevrijden van dit dorpje trekken we in nummer twee naar Omaha Beach. Een bekender verhaal en we kijken er al naar uit. Als die strip hetzelfde niveau haalt als deze, en er wordt beter omgegaan met emoties, kan dat een sterk nummer worden.

7 / 10

Externe recensie, bron: STRIPINFO (link)
Operatie Overlord. Het zal velen bekend in de oren klinken. Dit was immers de codenaam waarmee de geallieerden op het einde van wereldoorlog 2 hun invasie in Frankrijk planden.

Ook de naam van het eerste album in deze nieuwe stripreeks, Sainte-Mère-Eglise, klinkt vertrouwd. Was dat niet dat plaatsje waar er een parachutist aan de kerktoren bleef hangen, bij het lossnijden zijn mes liet vallen en daardoor de aandacht van een Duitser trok, waarna hij een schot door zijn voet kreeg? Dat herinner ik me alleszins uit de film D-Day, met cowboy John Wayne als 20ste eeuwse versie van zijn karikatuur. Het echte verhaal van de man aan de kerk kan je hier nog eens nalezen.

Maar het dorpje in Normandië heeft een veel belangrijkere rol gehad: het was nl het allereerste plaatsje in Frankrijk dat door de geallieerden veroverd werd. De titel van dit album is dus een terechte hommage aan dat feit en de mannen die dit hebben mogelijk gemaakt.

We volgen een groep soldaten met hun bevelhebbers tijdens deze herovering, van bij de briefing in Engeland tot aan het verlaten van het dorpje. Door middel van flash backs krijgen we een zicht op wie de met naam genoemde figuren zijn. Ze zijn zo divers als de samenleving: een indiaan, een jood die met de maffia verbonden is, een politie-inspecteur etc. Deze flash backs zijn duidelijk herkenbaar door het beproefde recept van sepia-achtige inkleuring.

Op deze wijze wordt er getracht wat achtergrond te geven die een mogelijk grotere diepgang had kunnen betekenen bij het verhaal. De menselijke kant tonen, want al die soldaten (ja, ook de Duitsers, niet te vergeten) waren mensen van vlees en bloed. Enkelen waren moordmachines, psychopaten, of hoe U dat soort tuig ook wenst te omschrijven. Maar velen wilden gewoon naar huis, weg uit de hel.

Helaas blijft dit toch eerder bij een flauw afkooksel van een al zo vaak herkauwd verhaal van de landing. Er is geen enkele meerwaarde te bespeuren in het verhaal dat Michaël Le Galli ons brengt; nergens enige verbondenheid voor ons als lezer met de figuren, of het gebeuren, te bespeuren.

Ook grafisch valt één en ander tegen. Fouten tegen militaire realiteiten stapelen zich op, zoals de manier waarop de paratroopers stellingen innemen zonder enige vorm van dekking, of na het dagenlange slechte weer een jeep die nog geen millimeter in het (verwacht zompige) weiland zinkt.

Kortom, niet meteen een aanrader. Jammer, al de helden, die onze bevrijders waren, verdienen veel beter!

Fumetti

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK (link)
Historisch oogpunt

Operatie Overlord is een nieuwe reeks waarvan in het Frans al vijf delen zijn verschenen bij Glénat. Silvester had veel succes met De Hel van het Oostfront, hopelijk lukt het met deze Tweede Wereldoorlog-reeks over de landing in Normandië ook. Aan de tekeningen van Davide Fabbri zal het niet liggen. Hij publiceert sinds 1989 in Italië en de VS waar hij minireeksen tekende van Starship Troopers, Xena, Star Wars, maar ook actief was voor Batman. Kleur en lijntekeningen zijn bij hem in elkaar geïntegreerd. Het is een mooi en kleurrijk realisme dat in zowel actievolle als statische situaties mooi gedijt. Fabbri weet dus wel hoe hij een pagina moet opzetten. Het onderwerp en in dit album meerbepaald de bevrijding van Sainte-Mère-Église (het eerste Franse stadje dat werd bevrijd in de Tweede Wereldoorlog) schreeuwt natuurlijk ook om zo'n aanpak.

Stilstaande scènes in het hoofdkwartier van de geallieerden waar beslissingen worden genomen en de verdere stappen worden ingeleid, wisselt scenarist Michaël Le Galli (die vanaf de volgende delen wordt vervangen door Bruno Falba die Katharen en De Tempelier schreef voor de nieuwe tekenaar van De Rode Ridder) af met diverse scènes op het veld, temidden aanvallen, vuurgevechten en confrontaties tussen geallieerden en Duitsers. Van vijf Amerikaanse GI's krijgen we in een korte flashback ook wat achtergrond te lezen. Een noodzaak zijn die gegevens niet, temeer omdat ze het niet overleven. De volgende delen gaan respectievelijk over vier Duitse soldaten, een Canadees, het enige Franse commando en de inname van het strategisch heel belangijke Pointe du Hoc. Sterk begonnen, maar meeleven met de personages is niet aan de orde. Het zijn slechts pionnen in een groter geheel. Uit historisch oogpunt is Operatie Overlord anderzijds een geslaagde toevoeging aan filmklassiekers als The Longest Day en Saving Private Ryan en de tv-reeks Band of Brothers.

> DAVID STEENHUYSE
— augustus 2016


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.