Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 7.73 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-De-Oorlog-van-Alan-1.jpg

Reeks De oorlog van Alan

Auteur(s) Emmanuel Guibert (tekeningen)

Genre Oorlog

ISBN 9789058854063 (hardcover)

Prijs € 19,95 (hardcover)

Prijs: € 19,95 (Hardcover)

De oorlog van Alan1 De oorlog van Alan

'Toen ik achttien jaar oud werd, zei Uncle Sam dat hij wilde dat ik me in een uniform zou hijsen om te gaan vechten met een figuur die Adolf heette. Dat heb ik gedaan.'

Alan brengt nog kranten rond in Pasadena als de oorlog voor Amerika begint met de aanval op Pearl Harbor. hij wordt opgeroepen, volgt in Fort Knox een opleiding om een tank te besturen en stapt op zijn twintigste verjaardag, 19 februari 1945, in Europa aan land. Met zijn eenheid raast hij door Duitsland. Ze komen tot in Tsjechoslowakije.

De onbewolkte herinneringen van de Amerikaanse veteraan zijn ontroerend en nergens zwaar op de hand.
De oorlog van Alan is een uniek, persoonlijk historisch document.

Pagina's

Reageer via FaceBook

1 De oorlog van Alan recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: CUTTING EDGE (link)
Het leven zoals het is: oorlog

In de jaren negentig ontmoette striptekenaar Emmanuel Guibert de Amerikaan Alan Ingram Cope, die zich in Frankrijk gevestigd had. De verhalen over zijn dienstjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog boeiden Guibert zodanig dat hij hem het plan voorlegde om er een stripproject rond te bouwen. Cope was enthousiast en liet zijn verhalen opnemen op recorder. Hij overleed vlak nadat het eerste deel van het drieluik 'De oorlog van Alan' verschenen was bij l'Association. Bijna een decennium later is nu ook bij ons een Nederlandse vertaling verschenen.

Guibert legt er zowel in zijn voorwoord als in alle interviews zwaar de nadruk op dat hij niet wil documenteren of een geschiedkundige waarde claimen. Hij vertrok, vooral voor het eerste deel, vanuit een mengeling van Copes verhalen met zijn eigen verbeelding. Guibert vroeg hem naar details als sfeer, weersomstandigheden en dergelijke om toch redelijk dicht bij Copes realiteit te komen. Hij hield ook heel trouw vast aan zijn verwoordingen, zo liet hij volledige dialogen intact.

Deel 1 van 'De oorlog van Alan' beschrijft zijn soldatenopleiding in Fort Knox in de Verenigde Staten tussen 1943 en 1945 en eindigt bij zijn aankomst per boot in een verwoest Le Havre. Hij leert er met een tank rijden, radiocodes hanteren, ontmoet er talrijke vrienden, maar maakt er ook heel wat gevaarlijke situaties mee.

Alles heeft een hoog fait divers-gehalte, maar dit maakt de strip dan ook zo persoonlijk. Het toont het standpunt van één bepaalde persoon en geeft een directe kijk op het dagelijkse leven van een soldaat in de jaren veertig. Eén die eens niet de gruwelen van de oorlog toont, maar die de belevenissen van een onervaren, dromerige jongen in een legeropleiding beschrijft.

De grootste aandacht gaat naar de meest alledaagse zaken: dat er geen muren tussen de toiletten op de legerbasis waren of hoe Cope onder een zwaarlijvige man moest slapen en zich nauwelijks kon draaien in zijn bed. 'Herinneringen aan Alan Ingram Cope' toont hem als een eeuwige optimist, die vrienden overhaalt om niet te deserteren en die zijn oorlogstijd zelf als één groot avontuur ziet, aangezien hij toch niet kan ontsnappen aan zijn legerdienst.

Voor dit persoonlijke verhaal gebruikt Guibert- hoe kan het ook anders? - de ik-vorm. Alle aandacht gaat dan ook naar de mens in dit verhaal. Vaak blijft enige vorm van achtergrond achterwege binnen de kaders en bevinden de personages zich voor een blanco decor. Zo dwingt Guibert zijn lezer zich volledig te concentreren op de mensen in deze strip en het belang van hun relaties onderling, in een omgeving waar familie of jeugdvrienden ontbreken.

Woord en beeld weerspiegelen elkaar ook constant in deze strip. Guibert gaat voor een rechttoe-rechtaanaanpak met sobere inkttekeningen. En meer moet dat niet zijn. Hij ziet bijzondere dingen in het alledaagse en het belang van kleine details. Via deze strip toont hij vooral het grote respect dat hij koesterde voor een man met wie hij een sterke vriendschapsband opbouwde. En levert hij meteen ook een beeldig pareltje af.

* * * (3 van 5 sterren)

Ellen Loncke
© Cutting Edge - 30 november 2009

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Onbewolkte herinneringen

Toen Pearl Harbour gebombardeerd werd, bracht Alan Cope nog kranten rond. Amper twee jaar later, op zijn achttiende, wordt hij opgeroepen door Uncle Sam. In het beruchte opleidingskamp Fort Knox leert hij de knepen van het soldatenvak, bestuurt hij een tank en wordt er uiteindelijk een veelbelovend radioverbindelaar. Een rustige legerdienst ver weg van het strijdgewoel wenkt. Maar op zijn twintigste verjaardag, op 19 februari 1945, zet hij toch zijn eerste passen op Europese bodem. Het is het begin van 's mans persoonlijke oorlog.

Op het moment dat tekenaar Emmanuel Guibert de oorlogsveteraan Alan Cope ontmoette was deze al 69 jaar jong en de Fransman dertig. Ze wisten niet dat ze vervolgens maar vijf jaar elkaars vrienden zouden zijn, maar ze deden net alsof ze dat al wisten. Zo beschreef Guibert hun relatie en die sterke band voel je in elke vezel van deze begeesterende beeldroman. Neen, in dit eerste deel lees je geen sterke verhalen die je ademhaling doet stokken, maar kleine verhalen recht uit het kazerneleven gegrepen. Maar het is niet omdat de spanningsboog van dit eerste deel het reliëf heeft van de horizon van Nieuwpoort-Bad, dat het een saaie strip zou zijn. Wel integendeel! De dialogen zijn van een onbewolkte vlotheid, maar het zijn bovenal Guiberts tekeningen die dit album tot een ontdekking maken. Eindelijk, want van Zwarte Olijven onthielden we vooral de spitse woordspelletjes van Joann Sfar. Die andere met lof overladen Guibert-strip, De Fotograaf, vonden we toch eigenlijk maar een — weliswaar beeldschoon — verkapt fotoboek. Maar nu is er De Oorlog van Alan waar Guibert op het eerste zicht wat losse tekeningetjes heeft voor gemaakt. Deze zijn echter zo sterk uitgewerkt, zo mooi geplaatst in hun naakte kaders, zo... Enfin. Niets is onmogelijk maar om onbewogen te blijven bij deze efficiënte leegheid, moet je al serieus afgestompt zijn! Doe jezelf een plezier en wieg langzaam mee op het ritme van Alans woorden. Zacht, fijn, met af en toe een weerhaakje. Kortom, deze oorlog is een verslavende beeldroman.

> WOUTER PORTEMAN
juli 2009

Externe recensie, bron: GODDEAU.com (link)
De Tweede Wereldoorlog door de ogen van een jongeman die op zijn achttiende verjaardag door Uncle Sam opgeroepen werd. Dat is het opzet van De oorlog van Alan. Guibert had vijf jaar contact met de Alan in kwestie en zette zijn verhaal om in een pracht van een graphic novel.

Bijna een decennium nadat het eerste deel in het Frans op de markt kwam, ligt Herinneringen van Alan Ingram Cope ook hier in de winkel. Het album is het eerste van het drieluik De oorlog van Alan, waarin Emmanuel Guibert Alan Ingram Cope aan het woord laat over hoe hij de Tweede Wereldoorlog beleefde als soldaat in het Amerikaans leger. Dat laatste kan zeer letterlijk genomen worden. De Fransman Guibert ontmoette hem begin jaren negentig, toen Cope al een 69-jarige veteraan was. Vijf jaar lang hield het tweetal contact. Uit de uren samen en de brieven en tekeningen die uitgewisseld werden, distilleerde de bijna veertig jaar jongere Franse stripauteur De oorlog van Alan.

In dit eerste deel van het drieluik leren we hoe Alan in de oorlog terecht kwam. Op zijn achttiende verjaardag werd de jonge Amerikaan opgeroepen en kwam hij in het trainingscentrum van Fort Knox terecht. Pal op zijn twintigste verjaardag, 19 februari 1945, komt Cope in Frankrijk aan, waar hij ingezet zal worden in de strijd tegen de nazi's. In dit album worden de twee tussenliggende jaren beschreven. Daarvoor neemt Guibert uitgebreid de tijd. Heel accuraat schetst Guibert het leven van een soldaat in opleiding.

Daarbij wordt sterk de nadruk gelegd op de kleine kantjes van de grote geschiedenis. Guibert is tenslotte nog maar een jongen wanneer hij onder de wapens wordt geroepen. Een jongen die zijn weg nog moet zoeken en dat doet in de omgeving die op dat moment zijn leven bepaalt: het leger. Cope laat de gebeurtenissen echter geen loopje met zich nemen en laat zich gelden als een gedreven jongeman die het beste van de omstandigheden wil maken.

Daarbinnen is er ruimschoots aandacht voor de vriendschappen, gedeelde passies voor sport en muziek en de familiale strubbelingen die Cope ondervindt. Dat maakt van De oorlog van Alan een heel menselijk verhaal. Uiteindelijk gaat het ook over een jongeman die uit zijn gewone doen en laten weggerukt wordt, terecht komt in een niet-natuurlijk omgeving en daar klaargestoomd wordt om een strijd op leven en dood te gaan leveren op een ander continent.

Guibert heeft, ondanks het gewichtige onderwerp, het album een zeker lichtheid meegegeven door het verhaal in heel sobere tekeningen te brengen. Dat zorgt ervoor dat je als lezer een fly on the wallgevoel krijgt en eigenlijk dichter in het verhaal staat dan je tijdens de eerste pagina's vermoedt. Met als resultaat dat De oorlog van Alan indruk maakt, zelfs al voel je intuïtief aan dat dit eerste deel nog maar het begin is, een prelude op wat moet komen. Dat zal althans binnenkort blijken, wanneer de twee volgende delen in vertaling verschijnen.

Joris Vanden Broeck
21 September 2009


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.