Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 7.73 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle Hé, meisjes! strips

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-He-meisjes-1.jpg

Reeks Hé, meisjes!

Auteur(s) Emmanuel LePage (tekeningen), Sophie Michel (tekst)

Genre Novelle

ISBN 9789058853271 (hardcover)

Prijs € 16,95 (hardcover)

Prijs: € 16,95 (Hardcover)

Hé, meisjes!Eerste deel

Een alleenstaande vrouw baart een dochtertje Chloé. In een Arabisch land ziet Leila het levenslicht. Agnès is dan weer het pasgeboren kind van een moeder die amper naar haar omkijkt. Deze drie meisjes worden op dezelfde dag geboren. Hun levens zullen voor altijd aan elkaar verbonden zijn.
Hé, meisjes! is een aangrijpend verhaal dat zich afspeelt in urban Frankrijk.

Pagina's

Reageer via FaceBook

Eerste deel recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: CUTTING EDGE (link)

Niet alleen voor meisjes

Drie meisjes worden geboren: Chloé, Leila en Agnès. Chloé heeft alleen een moeder. Waar de vader is, weet niemand. Leila wordt geboren in een land waar de migranten vandaan komen. Op haar vijfde zal ze een van hen worden. Agnès' ouders zijn rijk maar hebben veel te weinig tijd. Ze zal opgevoed worden door haar kindermeisje 'tante Loe'.

'Hé, meisjes' vertelt drie verhalen: eentje voor elk meisje. In sprongen van een paar jaar lees je hoe ze opgroeien. Over hun geboorte, wat ze doen als ze vijf zijn en hoe hun leven op hun zesde een bepalende wending krijgt. Je ontdekt hoe ze door hun verschillende achtergrond andere meisjes worden. Maar vooral hoe ze bovenal kleine meisjes blijven. Hun ouders mogen dan wel uit andere maatschappelijke klassen komen, zelf lijken ze zich daar niet druk over te maken. Ze worden vriendinnen die elkaar proberen te helpen, hoewel ze zelf alles nog niet helemaal begrijpen.

'Hé, meisjes' heeft aan ambitie geen gebrek. Er worden immers drie verhalen verteld die elk zowel maatschappelijk relevant willen zijn als ultrapersoonlijk. Het risico bestaat dat een dergelijk project desastreus afloopt. Dat er te veel hooi op de vork genomen wordt en de auteurs hun weg verliezen in een wirwar van goede bedoelingen. Gelukkig doen ze dat niet.

Dat komt omdat ze voornamelijk de kleine momenten uit een leven tonen: dat wat onbelangrijk lijkt, maar het allesbehalve is. Bijvoorbeeld wanneer Leila voor de eerste keer een lichtschakelaar bedient. Of wanneer de rijke Agnès op een eenvoudig verjaardagsfeestje ontdekt hoe leuk het in een gezin kan zijn.

Bovendien wordt er nooit drammerig verteld. Er zijn geen luidruchtige pleidooien voor verdraagzaamheid te bekennen. Ook geen manifesten tegen rijke maar ongeïnteresseerde ouders. Gewoon drie verhalen van drie mensen en drie gezinnen. Verhalen die op een lichtjes eigenzinnige manier verteld worden.

De tekeningen zijn in dit album duidelijk belangrijker dan de tekst. Wat primeert zijn de uitdrukkingen en de bewegingen van de personages. De auteurs hebben goed begrepen dat je met de juiste blik of het juiste gebaar meer kan zeggen dan met de grootste tekstballon. Dit zorgt ervoor dat de strip een zekere rust ademt. Hier wordt niets overhaast. Je krijgt als lezer de tijd om de meisjes te leren kennen en je volledig in te leven.

Als je een verhaal voornamelijk met tekeningen wilt vertellen, is het natuurlijk handig als je over een getalenteerde tekenaar kan beschikken. In Emmanuel Lepage werd die gevonden. Zijn tekeningen zijn bijzonder mooi: veel aandacht voor kleur, sfeer en natuurlijk voor de meisjes zelf. Het is leuk om te zien met hoeveel technische vaardigheden, enthousiasme en inlevingsvermogen hij de personages op papier zet. Lepage heeft zijn stijl gevonden, en die past wonderwel bij dit verhaal.

Ook leuk is dat dit nog maar een eerste deel is. Hierdoor krijgt de scenariste - Sophie Michel - de kans om naar maar liefst drie cliffhangers toe te werken. Wat ze doet zonder het rustige tempo te verbreken en zonder geforceerd over te komen. Niet alleen een bewijs van haar talent, het is ook gewoon lekker spannend.

'Hé, meisjes' is een mooi en intiem verhaal geworden. Het is misschien niet de meest opvallende strip die je ooit zal lezen, noch degene die je het langst zal bijblijven. Maar hij werd met zoveel enthousiasme en kunde gemaakt, dat het zonde zou zijn om hem niet te lezen.

* * * (3 van 5 sterren)

Tom Stessens
© Cutting Edge - 21 september 2009

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Vrouwelijke invloed

Een alleenstaande vrouw baart een dochtertje Chloé. In een Arabisch land ziet Leila het levenslicht. Ze komt terecht in een warm nest. Agnès is dan weer het pasgeboren kind van een moeder die amper naar haar omkijkt. Deze drie meisjes worden op dezelfde dag geboren. Vijf jaar later imigreert het Arabische gezin naar Frankrijk. Op de luchthaven wordt Leila's oudere broer door douaniers in elkaar geslagen omdat ze hem er valselijk van beschuldigen drugs te smokkelen. Het enige motief is racisme, maar dat snapt krullenbol Leila nog niet. Spring in 't veld Chloé wil danseres worden. Door een aanvaring tussen haar mama en haar gewelddadige vader die nu pas voor 't eerst opduikt, toont ze haar kordaatheid en lef. Dit doorzettertje komt er wel. Agnès is een rijkeluiskind. Haar ouders hebben geen tijd voor haar. De opvoeding ligt in handen van de huishoudster. Het pad van de drie meisjes kruist elkaar. Nog eens een jaar later zijn ze elkaars beste vriendinnen. Toch begint het voor de lezer te dagen dat er elementen zijn die kunnen leiden tot jaloezie of haat. Bij Agnès bijvoorbeeld die een echte thuis moet missen die Leila wel heeft of die in Chloé haar meerdere in het dansen moet erkennen. Negen jaar. De meisjes zijn nog steeds hartsvriendinnen, maar dan slaan een paar verschrikkelijke of ontnuchterende drama's toe...

De vrouwelijke invloed van lerares en scenarist Sophie Michel laat zich gelden. Zij is de ex-vriendin van en moeder van Emmanuel Lepages kinderen. Met Hé, Meisjes! ruilt hij na Muchacho van decor. De emotionele impact is er niet minder om. Dit is topwerk waarbij de grandioze beelden meestal voor zich spreken. Na Een Paar Dagen Samen al het tweede album van 2009 dat zwaar op het gemoed werkt.

> DAVID STEENHUYSE
april 2009


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door Van der Loo & Co B.V.