Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 11.77 MB)

Silvester Strips catalogus

   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-Er-was-eens-De-mens-1.jpg

Reeks Er was eens...

Auteur(s) Afroula Hadjiyannakis (inkleuring), Jean Barbaud (tekeningen), Jean-Charles Gaudin (tekst), Minte (tekeningen)

Genre Jeugd

Pagina's 48

ISBN 9789463062060 (softcover)

Prijs € 6,95 (softcover)

Prijs: € 6,95 (Softcover)

Er was eens...De Mens 1 - De prehistorie

Er was eens de mens is een populairwetenschappelijke, historische animatieserie uit 1978 van de hand van Albert Barillé. Het was meteen een groot succes, dat ook de daaropvolgende generaties bleef boeien. Dit eerste deel onderzoekt de oorsprong van de mens in de prehistorie. Maak (opnieuw) kennis met meester Maestro, de Dwerg, Pieter, Pieternel, de Dikke, Dikkie, Pietertje en de Naarling terug in deze getrouwe verstripping van het origineel.

Pagina's

Reageer via FaceBook

De Mens 1 - De prehistorie recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: NiceTips4Kids (link)
Ik was verbaasd toen ik dit stripboek zag; het is niet zomaar een stripboek, maar een populairwetenschappelijke, historische strip. En dan blijkt dat geschiedenis ineens een heel stuk leuker wordt. Op een leuke, speelse en kleurrijke manier leren de lezers meer over de prehistorie. Ik zou zeggen: weg met de saaie lesmethodes van school, maar laat de kinderen zulke boeken lezen. Ook dan leren ze over het verleden. En niet onbelangrijk; kinderen die niet van geschiedenis houden, zullen dit boek waarschijnlijk wel met veel plezier lezen!
In dit boek maak je kennis met dinosaurussen, zie je het gebruik van muurtekeningen en zie je hoe de mensaap in de loop de tijd veranderd in een neanderthaler. Vervolgens zie je o.a. hoe de neanderthaler een punt aan hun stokken maakten, om zo te kunnen jagen.

Een meer dan bijzonder stripboek; het is een leerzame strip waarin op een leuke manier uitleg wordt gegeven over de prehistorie. Deze strip zouden ze op scholen moeten gebruiken; ik denk dat 100% van de leerlingen dit een interessant boek zal vinden, vooral omdat de informatie op een leuke wijze is verwerkt in een strip. Dit boek krijgt van mij dan ook zeker een 10+!

Externe recensie, bron: STRIPNIEUWS (link)
Ik was dertien toen de tekenfilmserie Er was eens … de mens op televisie werd uitgezonden. Ik zat gekluisterd aan de buis. Hier werd op een leuke, vrolijke manier de geschiedenis van de mensheid opgedist. De educatieve tekenfilmserie zou vervolgens dertig jaar doorlopen, tot 2008. Ik was toen allang afgehaakt en ook niet alle series (6 in totaal van 26 afleveringen elk!) werden op de Nederlandse tv uitgezonden. Maar de serie maakte een onvergetelijke indruk op mij, niet in de laatste plaats door de overdonderende begintune (Toccata en fuga in D mineur van Bach op het orgel) en de introfilm waarin de makers het presteerden om een eencellige zich binnen een halve minuut te laten ontwikkelen tot een volwaardig mens die vervolgens binnen de anderhalve minuut de ruimte invluchtte om de ontploffende aarde achter zich te kunnen laten. De geschiedenis van de mens in een notendop.

Silvester Strips gaat nu de stripserie uitgeven die naar aanleiding van de tekenfilmserie is gemaakt. En we beginnen met deel 1 om de ontwikkeling van de eerste levende wezens tot de prehistorische mens te aanschouwen. Dat gebeurt aan de hand van Maestro, de baardige, wijze oude man uit de serie die een groep scholieren meeneemt naar plekken waar de geschiedenis van de vroegste mens kan worden afgezien aan het landschap en de sporen die de eerste mensen nalieten. Het verhaal is uitgewerkt in twee verschillende stijlen. De oorspronkelijke tekeningen van de tekenfilmserie worden afgewisseld met nieuwe tekeningen die het verbindende verhaal vormen en dus speciaal voor de stripserie vervaardigd zijn. Ik moet zeggen dat ik er bij het openslaan van het boek meteen weer inzat en met dezelfde rode oortjes als weleer alle opgedane kennis van toen weer opfriste. Natuurlijk wel even Bach erbij op gezet, anders klopt de herbeleving het niet! Maar denk nou niet dat het dus alleen voor de wat oudere striplezer een leuke reeks is. Volgens mij zijn de kinderen van nu er ook prima mee bediend. Goed initiatief van Silvester waar ze nog jaren mee voort kunnen!

Externe recensie, bron: STRIPINFO (link)

In 1978 stond Albert Barillé in voor de productie van “Il était une fois…”, een educatieve tekenfilmserie voor kinderen uit het lager onderwijs. Ook bij ons werd de reeks druk bekeken en velen zullen zich dan ook “Er was eens… De mens” herinneren. Vorig jaar verscheen de eerste stripadaptatie in het Frans en Silvester komt nu met een Nederlandse vertaling.

De leerkracht/geleerde Maestro onderwijst een groep kinderen, in dit geval over het ontstaan van de aarde en het leven op onze planeet. Het begint met de Big Bang en het vormen van de aarde, en gaat verder over het ontstaan van leven tot het verschijnen van de eerste mensen die werktuigen hanteren. Tussen de verhalen door zorgen de studenten van de verteller voor de humoristische noot.

Het educatieve opzet is erg duidelijk van bij het begin. Op de eerste 10 bladzijden wil men een grote hoeveelheid gegevens brengen, onder andere over het ontstaan van onze planeet, het eerste leven en de heerschappij van de dinosauriërs. Hierdoor voelt dit album dan ook niet echt als ontspannende lectuur. Gelukkig wordt het vanaf dat moment allemaal iets luchtiger en doet men er langer over om de evolutie van de mens in beeld te brengen waardoor het geheel beter verteerbaar wordt voor een jonger publiek.

De makers van de strip hebben de oorspronkelijke animatiefilms behoorlijk natuurgetrouw gevolgd. Het gaat hierbij om de verhaallijn, maar evengoed om de tekenstijl en zelfs de camerastandpunten. Strip en tekenfilm kan je perfect naast elkaar leggen. Wel wordt de figuur van Maestro met z’n leerlingen reeds van in dit eerste album geïntroduceerd en krijgen ze een vrij prominente rol, dit in tegenstelling met de tekenfilms. Vermoedelijk is dit gedaan om het verhaal in dit niet bewegende medium wat meer schwung te geven.

Wie de tekenfilms niet kent of zin heeft in een stukje nostalgie kan terecht op Youtube.

Besluit: een hoogstandje kan je dit album niet noemen, maar het heeft wel een educatieve waarde die de weetgrage jeugd zeker zal boeien.

- Iyo74

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK (link)
Onverslijtbaar
Heel even voelden we ons weer een jaar of negen toen we deze Er Was Eens... De Mens onder ogen kregen. De 26-delige tekenfilmreeks uit 1978 — met Johann Sebastian Bachs machtige Toccata & Fuga onder de begingeneriek — heeft namelijk voor een groot deel onze interesse in de geschiedenis bepaald. Na al die jaren zien we natuurlijk wel in dat maker Albert Barillé wel eens een loopje durfde nemen met de historische werkelijkheid om zijn rechttoe rechtaan verhaallijn te doen kloppen, maar toch mogen we 's mans verdienste niet onderschatten. Ook nu nog zijn het vooral de vlot vertelde en vulgariserende bijdragen rond de geschiedenis die het langst blijven hangen, getuige de vele documentaires à la Blowing Up History (Discovery Channel) of Drunk History (Comedy Central). Barillé bracht de soms duffe materie op een inventieve en toegankelijke manier tot bij de kijker en wist zo heel wat kinderzieltjes gebiologeerd aan de kijkbuis te kluisteren.

Begin jaren 1990 werd de serie bij uitgeverij Hachette al omgeturnd tot een veertigdelige stripreeks, maar die is nooit in het Nederlands vertaald. Vorig jaar besliste uitgeverij Soleil om de reeks te rebooten en ze nam doorwinterd scenarist Jean-Charles Gaudin onder de arm om de reeks linea recta de eenentwintigste eeuw in te katapulteren. De originele tekeningen van Jean Barbaud worden nu gepimpt door de Indische (!) tekenstudio Minte. Normaal fronsen we serieus onze wenkbrauwen bij een dergelijke vorm van outsourcen, maar wat we hier te zien krijgen, is zeker niet verkeerd. In dit eerste deel pakt het auteursteam de prehistorie aan. Hoewel ze vrij trouw blijven aan het origineel (lees: de verhaallijn van de eerste drie tv-afleveringen) werpt die vernieuwde aanpak wel zijn vruchten af. Het album oogt fris, maar behoudt tegelijk ook de juiste dosis nostalgie (dat klokje met ogen!) om zowel de oude als de nieuwe generaties voor zich te kunnen winnen. Voor ons was dit album in elk geval een leuk weerzien met de klassieke personages Maestro, Pieter, Pieternel, Dikkie en ja, zelfs met de Naarling!

In het Frans is ondertussen ook al een tweede deel verschenen rond het Oude Egypte en heeft dezelfde ploeg ook de spin-off Il Était une Fois... La Vie aangepakt, een serie rond de werking van het menselijke lichaam. Voorlopig is het nog niet duidelijk of Silvester ook die reeks gaat vertalen.

MARIO STABEL
--- maart 2017


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door SWP Producties.