Mijn winkelwagen

Is leeg, voelt zich eenzaam :(

Veilig betalen met iDeal

Catalogus

Download hier onze volledige catalogus ( pdf 11.77 MB)

Silvester Strips catalogus

Alle De laatste vlucht strips

  • De laatste vlucht
   Registreer | Wachtwoord?
cover stripalbum cover-De-laatste-vlucht.jpg

Reeks De laatste vlucht

Auteur(s) Romain Hugault (tekeningen)

Genre Oorlog

Pagina's 56

ISBN 9789463062527 (softcover)
9789058853059 (hardcover)

Prijs € 7,95 (softcover)

Prijs: € 7,95 (Softcover)

De laatste vluchtDe laatste vlucht

1943-1945: De twintigste eeuw beleeft zijn donkerste uren. Terwijl de aarde schudt van de bommen, is de hemel het toneel van verbeten gevechten. Hoog in de lucht, boven de wolken, draaien de vliegtuigen om elkaar heen, binden mannen de strijd aan en kruist het lot hun vlucht. Vier piloten stijgen op om hun missie tot een goed einde te brengen.

De laatste vlucht is een compleet verhaal en tevens het debuutalbum van Romain Hugault (De Nachtuil, Edelweiss en Angel Wings).

Pagina's

Reageer via FaceBook

De laatste vlucht recensies

Zoals geschreven door bezoekers van deze website en gevonden op andere plekken op het web:

Externe recensie, bron: STRIPINFO.be (link)
Romain Hugault is mischien wel het uithangbord van de hedendaagse viegtuigstrip. Met reeksen als Angel Wings, Nachtuil of Edelweiss maakte hij naam door de prachtige manier waarop hij vliegtuigen in beeld brengt, telkens vanuit een andere hoek. Hierbij heeft hij oog voor de kleinste details.

Een dergelijke benadering verraadt niets minder dan een passie. Liefde voor vliegtuigen werd hem met de paplepel ingegeven en zelf is hij al sinds zijn 17e piloot. Van je passie je beroep maken, het is weinigen gegeven.

Van de hand van Hugault verscheen bij Silvester een heruitgave van De laatste vlucht. Hierin worden 4 piloten gevolgd op hun, jawel, laatste vlucht. Een Japanse kamikazepiloot is in zijn verhaal verbonden met de Amerikaanse held uit het tweede verhaal, terwijl ook de Duitse expert en de voor de Russen vechtende Fransman een band blijken te hebben.

Door zijn hoofdpersonages in 4 verschillende legers te plaatsen krijgen we ook telkens een andere setting: Hugault kan zich uitleven in het tekenen van telkens een ander vliegtuig, dat zich ook telkens in een volledig andere omgeving bevindt: de Stille Zuidzee, Normandië, boven het Duitse rijk en in de Russische winter.

Albums van Hugault worden gekenmerkt door vrij weinig plaatjes op een pagina. In geen enkele tekening is er een overdaad aan details op de achtergrond, terwijl die toch telkens voldoende is uitgewerkt waar dit relevant is. Zo blijft de aandacht bij de actie. En die is fraai in beeld gebracht.

Maar in de korte verhalen doet Hugault meer dan zijn tekentalent voor vliegtuigen demonstreren. Samen met co-scenarist Régis Hautière slaagt hij erin de 4 piloten, nog jonge mannen, een gezicht te geven en hen te portretteren met hun dromen, angsten en overpeinzingen. De verhalen zijn kort, elk een tiental pagina's, waardoor Hugault meteen tot de kern van de zaak moet komen en daar zeer goed in slaagt. Geen pathetisch heroïsme, ofschoon alle 4 de piloten op hun manier helden zijn.

Hugault maakte dit album op zeer jonge leeftijd in 2005, hij was toen een twintiger. Dat is bijzonder jong om al die kwaliteit te leveren. De tekeningen hebben nog niet de maturiteit die je oa in Angel Wings wel aantreft, maar dat hij boordevol talent zit was toen al duidelijk.

- Fumetti

Externe recensie, bron: Game4Me (link)
Romain Hugault is geen vreemde als het aankomt op strips in het vliegeniers thema. De man verzorgde onder meer de illustraties voor reeksen als Angel Wings en Edelweiss, dus waren we alvast benieuwd naar De Laatste Vlucht, een one-shot album getekend door Hugault en geschreven door Hautière.

De Laatste Vlucht is géén één groot verhaal, maar een verzameling van een aantal kortverhalen van piloten bij drie verschillende groeperingen. Een Japanner, een Nazi, Amerikaan en Fransman. We zien dus vliegeniersavonturen langs elke kant van de oorlog en wat ons betreft zijn de verhalen stuk voor stuk geslaagd. De teksten vertellen geen dialogen op zich, maar eerder gedachten van de verschillende gevechtspiloten.

De Laatste Vlucht is wat de titel je zegt: niet veel piloten overleven hun missie. Met dat in gedachten kom je halfweg het album een verhaal tegen dat atypisch is, en op het einde verrassend genoeg alle verhaaltjes aan mekaar tracht te binden. Ja, het is misschien wat vergezocht, maar aan de andere kant is het ook heel erg cool en zijn de tekeningen van Hugault alweer van topniveau.

De Laatste Vlucht mag dan wel een one-shot zijn, een eendagsvlieg is het zeker en vast niet. Integendeel. De verhalen zijn top, de tekeningen zijn dat ook en de manier waarop alles samenkomt is vergezocht, maar wel aardig gevonden.

Score: 8 / 10

Externe recensie, bron: STRIPSPECIAALZAAK.be (link)
Ideaal materiaal voor one-shot

Wij hebben niets met vliegtuigen en piloten die ze besturen. In films waarin luchtgevechten voorkomen, storen we ons vooral aan het machismo en het feit dat we door helmen, sjaaltjes en andere bedekkend hoofd- en mondtoebehoren geen onderscheid kunnen maken tussen de verschillende personages. Ook reeksen als Buck Danny of Dan Cooper zijn bij ondergetekende een blinde vlek. En toch deden we moeite om ten eerste het tweeluik Boven de Wolken te lezen en nu dit one-shot De Laatste Vlucht dat met het tweeluik niets te maken heeft behalve de tekeningen van Romain Hugault (die best van wanten weet) met hulp van Régis Hautière voor de teksten. Ze bevielen ons wel.

De Laatste Vlucht is een bundeling van drie kortere verhalen met een Japanse, Amerikaanse en Franse gevechtspiloot tijdens de Tweede Wereldoorlog in de hoofdrol. Elk van hen beleeft in de lucht een uitzonderlijk feit, die alle drie pas in de epiloog met elkaar worden verbonden. Op scenariogebied aardig gevonden en ideaal materiaal om uit te werken in een one-shot. Voor langer dan één album zou het niet rekbaar zijn.

Aan ons zijn geen vliegtuigspotters verloren. Toch kunnen we ons de spektakelwaarde van dit album voorstellen. De naar beneden duikende Mustangs met gele snuit deden ons ook wel opmerken dat Hugault een technisch zeer begaafde tekenaar is met een groot oog voor special effects. Het staat er allemaal goed op. De opwinding is voelbaar. Dat belooft voor zijn volgende project waarvan het eerste deel al verscheen in het Frans: Le Grand Duc op scenario van Yann.

> DAVID STEENHUYSE
december 2008


PRAAT MET ONS OP

FaceBook Twitter youtube

NIEUWSBRIEF
* verplicht veld

logoSilvester Strips is een Nederlandse stripboekenuitgever. Op deze website vind je onze uitgaven en kun je ze bestellen. Daarnaast vind je onze contactgegevens.


Privacy | Algemene verkoopvoorwaarden

De verkoop en verzending van bestellingen wordt verzorgd door SWP Producties.